Slika nije pronađena

Tijekom aktiviranja računa na Facebooku upisali ste i svoj broj mobitela? Sada bi vam se to moglo obiti o glavu.

Iako broj telefona ne bi trebao služiti za identifikaciju, s razvojem dvostupanjske autentifikacije, sve je veći broj korisnika osim davanja samo osnovnih osobnih podataka, počeo davati i broj mobitela. To je postala praksa i kod izrade profila na Facebooku ili naknadno dodavanje broja kako bi se povećala sigurnost.

Inače se broj mobitela u takvim slučajevima koristi samo i jedino za autentifikaciju. Jedina stranica na kojoj ovo pravilo ne vrijedi je Facebook. Oni broj mobitela koji korisnici unesu stave da bude javno dostupan.

via GIPHY


Iako kada se unosi broj piše da je da to radi veće sigurnosti, tj. dvostupanjske autentifikacije, Face sve brojeve, umjesto da ostavlja tajnima, uvrštava u bazu podataka, piše zimo.dnevnik.hr.

Tako brojevi mogu postati sredstvo za targetiranje oglasa, ali i svi drugi korisnici mogu jedni druge pronaći putem broja telefona, što se ne bi smjelo događati ako netko unese broj i ne stavi ga pod 'javno'. Čak i kada svoj broj sakrijete, i dalje će vas netko tko ima vaš broj na Facebooku pronaći u sekundi. Isto je i ako  niste vi stavili svoj broj telefona na Facebook, već je to učinio netko od vaših prijatelja tj. kontakata.
Zimo.dnevnik.hr dodaje i da iako korisnici naizgled mogu ograničiti tko će ih moći pronaći putem broja telefona na "sve", "prijatelje prijatelja" ili samo "prijatelje", ne mogu i u potpunosti blokirati pretraživanje.

via GIPHY


Ovaj sistem ugrožava sigurnost korisnika i olakšava posao hakerima. Facebook u zadnje vrijeme ionako napušta velik broj ljudi upravo zbog problema sigurnosti, a ovo bi moglo otjerati još korisnika.

Svi one koji ne žele da im broj bude javno dostupan, sigurno će razmisliti da li žele ostati na ovoj društvenoj mreži. Pogotovo sada kada je najavljeno spajanje Facebookovog Messengera i WhatsAppa, čime će brojevi korisnika biti još lakše dostupni.

Foto: Pexels / Giphy

M.T./ Izvor

Pogledajte još:

Facebook uvodi dodatak kojim želi vratiti mlade korisnike – potez očajnika ili? [ANKETA]
Želite se odmoriti od Facebooka, ali zadržati Messenger? Saznajte kako to možete napraviti

Na Instagram i Facebook stiže opcija uz koju ćemo konačno skužiti koliko tamo 'visimo'


Broj Mobitela facebook sigurnost

Još vijesti