Slika nije pronađena

Već sigurno dobro znaš kako je voće vrlo zdravo i da našem tijelu osigurava prijeko potrebne hranjive sastojke ali i pregršt vitamina te ga zato treba konzumirati u velikim količinama. Osim toga, omiljene nam voćke obiluju primamljivim okusima i služe kao odlično osvježenje, a među njima i ti sigurno imaš svoje favorite.

Možda tako ne možeš ni zamisliti dan bez jabuke, banane ili naranče, a dolaskom proljeća izbor voćnih poslastica uistinu je postao raznolik. Tako se u prodavaonicama može pronaći voće egzotičnog imena, koje nam je doputovalo iz dalekih krajeva, a  koje je poznato kao prava riznica vitamina, prepuna zanimljivih aroma.

Jeste li se već upoznali s pomelom, citrusom koji može biti okruglog ili ovalnog oblika?  Zelenkaste je boje, a puno ime mu je Citrus maxima. Dolazi iz jugoistočne Azije,a jede se poput grejpa te obiluje vitaminom C i beta karotenom.

Kaki ili japanska jabuka podrijetlom je iz Kine, a u Europu ju je donio Marco Polo. Nalikuje rajčici, a kora mu može biti crvena, narančasta ili žuta. Ima izuzetno sladak okus, a bogat je vitaminom A i B.


Najbolje ga je nabaviti kada je žuto - narančaste boje, a dostupan je i u sušenom obliku. Osim što ga svježeg možeš jesti kao jabuku, sušeni kaki odlično će se slagati s kolačima, keksima i raznim salatama, a možeš ga staviti i u svoje žitarice.

Liči ili azijska trešnja (Litchi chinensis) potječe iz jugozapadne Azije, a Kinezi ga uzgajaju više od 3000 godina. Izuzetno su ga  cijenili i kineski carevi, dok je danas običaj da se poklanja za Novu godinu. Plodovi ličija nalikuju jajetu  i dugi su 3 do 5 centimetara. Njihova  ljuska je crvene boje, a obrasla je dlačicama. Okus ploda ličija je slatko - kiselkast, a najčešće se može naći konzerviran.Vrlo je bogat mineralima i vitaminom C.


Kumkvat ili 'zlatna naranča' potječe iz Kine, a spada u obitelj citrusa. Plod mu izgledom podsjeća na naranču, a zanimljivo je to što se za razliku od svoje velike braće limuna i naranče jede zajedno s korom. Vrlo je sočan, ali i blago kiselkast. U Europi se uglavnom uzgaja u Francuskoj, a čest je gost i domaćih tržnica. Kumkvat je jako bogat vitaminom C, karotenima i antioksidansima, a radi svoje ugodne arome služi i kao odličan lijek protiv lošeg zadaha.


Kako nam nutricionisti savjetuju da na svoj jelovnik uvrstimo barem oko pet porcija voća na dan, obavezno provjeri da li ti se sviđa okus ovih egzotičnih plodova. Osim što će te opskrbiti vitaminima i energijom,ugodno će te iznenaditi svojom aromom i sočnim okusom.

We <3 fruits!

Sonja Curi
Foto: Photoxpress.com

zanimljivo svijet Voće

Još vijesti