Slika nije pronađena

Priče o vampirima i vukodlacima stare su koliko i samo čovječanstvo. Kroz povijest se stalno vuku priče o grofu Drakuli koji voli ispijati ljudsku krv ili ljudima koji se za vrijeme punog mjeseca pretvaraju u vuku slična bića – vukodlake.

Danas su najpopularniji oni vampiri i/ili vukodlaci iz filmova 'Sumrak' te serija 'Vampirski dnevnici'. Dakle, mladi su, zgodni i zapravo jako privlačni usprkos činjenici da se hrane krvlju iili pretvaraju u čupava, vukolika, ogromna stvorenja. I dok su kroz povijest vampiri i vukodlaci korišteni u pričama za zastrašivanje, danas je njihova uloga sasvim drugačija. Oni su seksi, oni su kul, oni su – uzor. Stoga mnogo tinejdžerica, ali i odraslih žena želi porculansku put poput vampira ili čak stavljaju leće pomoću kojih će im oči izgledati poput očiju vampira.

Vampiri

Mitovi o krvožednim stvorenjima poput vampira postojali su još u drevnim civilizacijama Egipta, Mezopotamije, Indije i Kine, sudeći prema mitovima i božanstvima koja su imala vampirske karakteristike. Na području Europe mit o vampirima bio je raširen među slavenskim narodima i njihovim bliskim susjedima

Skoro sve kulture i civilizacije posjeduju nekakav mit o nemrtvim krvopijnim stvorenjima ili vampirima. No sam izraz vampir potječe s Balkana i Istočne Europe, gdje su mitovi o vampirima bili česti i odakle su se u 18. stoljeću proširili na Zapadnu Europu.

Vukodlaci

Vukodlaka ste vjerojatno susreli i u lektirnom djelu 'Mor' Đure Sudete. Priča je to o momku koji živi s ocem na vlastelinskom imanju te se zaljubljuje u gazdinu kćerku Šu. Mor je rođen s maramicom među prstima, a to je znak da se radi o djetetu vukodlaka.

Osim Mora u hrvatskoj postoji niz drugih priča o vukodlacima, a najpoznatije su o psoglavu u središnjoj Istri te o šibenskom vukodlaku. Psoglav je navodno živio u špiljama i hranio se ljudskim i životinjskim mesom, a imao je ljudsko tijelo i pseću glavu. Priča o šibenskom vukdolaku pojavila se nedavno, 2006. godine, kada je navodno nekakvo čudovište presretalo ljude u jednom šibenskom kvartu.

Ipak, mnogo poznatiji od ovih hrvatskih vukodlaka je Jacob i njegova škvadra iz planetarno popularne sage 'Sumrak'.

Znate li da se za vukodlaka još kaže i – likantrop? Vukodlak je osoba koja mijenja oblik u vuka pomoću kletve ili čarolije. Puni mjesec kasnije je u književnim djelima povezan s transformacijom, iako ona nije bila aktualna u vrijeme začetka legendi.

Vukodlak se često poistovjećuje s vampirom, a vjerovalo se da se zao čovjek povampiri ili povukodlači ukoliko je umro bez svijeće ili ako je preko njega prešla neka životinja. Nekad se držalo da vukodlaci nakon smrti postaju vampiri. U Sloveniji naziv za vukodlaka i vampira je istovjetan i glasi kudlak.

Kako god se zvali i kakvi god bili – koji su za tebe bolji, privlačniji ili od kojih ti se jednostavno više ledi krv u žilama – vukodlaka ili vampira?

N.LJ.J.

Vukodlaci vampiri dvoboj sumrak saga

Još vijesti