Slika nije pronađena

Naše fotke s društvenih mreža uglavnom prikazuju ljepšu stranu naših života: fine ručkove, sunčane dane provedene s prijateljima i besprijekorne selfije provučene kroz najbolje filtere.

Nikome nećemo pokazati kako izgledamo u najgorem danu PMS-a, s dosadnim prištićima ili podočnjacima te na svim onim selfijima koje smo snimili prije tog jednog 'savršenog'. Kada bismo objavljivali sve fotografije, moguće je da ne bismo pobrali toliko lajkova, ili još gore, netko bi pomislio da nismo savršeni.

Tako barem razmišlja 35% tinejdžera koji su u našoj anketi priznali da im je jako važno koliko njihove objave/fotke/statusi skupe lajkova. Utješna je činjenica da ipak većina adolescenata, njih 65%, ne mare za broj lajkova.


Svaki drugi tinejdžer osjeća se loše ako mu nitko ne lajka objavu, dok je 10% njih iskreno priznalo da u takvim situacijama požele umrijeti od sramote, a više od polovice mladih će takav 'promašaj' obrisati nakon nekog vremena. Jednak broj tvrdi da s tim nema problema jer 'uvijek skupe hrpu lajkova'.

Polovica tinejdžera smatra da fotka mora skupiti 'barem 100 lajkova' da bi se objava smatrala uspješnom, a čak četvrtina ne priznaje ništa ispod 200 lajkova.

Da je snimanje selfija popularan hobi dokazuje petina adolescenata koji se time bave svakodnevno, dok 45% njihovih vršnjaka to radi nekoliko puta tjedno. Iako velik broj tinejdžera rado škljoca kamerom na mobitelu, pohvalno je da čak 95% njih nikada ne objavljuje neprimjerene fotografije.


A što kažu kada ih pitamo je li se sve svelo na broj lajkova? 47% njih se slaže s tom tvrdnjom, dok 45% tinejdžera također primjećuje taj trend, no ne misle mijenjati svoje navike kada su društvene mreže u pitanju pa odgovaraju: 'Ponekad to mislim, ali svejedno volim visiti na svim mrežama'.

I.N.

Pročitajte još:

ANKETA: Lajk naš svagdašnji – koliko je važno da se naša fotka svidi prijateljima na društvenim mrežama?

Mama zabranila smartphone djeci tinejdžerima – 'Bitno im je samo koliko tko lajkova ima'

Manekenka dobila samo 14 lajkova na fotku pa poručila fanovima: 'Svi ste jadni!'

anketa lajkovi društvene mreže

Još vijesti