Slika nije pronađena

Htjeli mi to priznati ili ne, Facebook je sveprisutan. Tako danas najčešće viđamo tinejdžere koji, iako zajedno sjede na soku ili pizzi, stalno tipkaju po mobitelima i pregledavaju poruke i objave na ovoj društvenoj mreži.

Kamo je nestalo dobro staro druženje kada su se ljudi gledali u oči i zajedno razgovarali, ne znamo. No, to i nije tema današnjeg članka već vas pitamo – što mislite o otkrivanju tajni na ovoj popularnoj stranici?

Dakle, radi se o trendu koji je veoma popularan u Sjedinjenim Državama, ali, budući da se sve odande u veoma kratkom vremenskom roku prekopira i kod nas, možemo očekivati da će zaživjeti i u našoj regiji. Primjerice tvz. Spotted stranice – a to su stranice na Facebooku na kojima se mogu pronaći osobe koje nas zanimaju, a ne znamo ništa o njima – trenutno su veoma popularne i kod nas.


O čemu se radi? O tome da američki srednjoškolci i studenti na Facebooku otvaraju stranice za ispovijedanje. Prema pravilima Facebooka moraju ih otvarati pod svojim pravim imenom, ali zato oni koji objavljuju na takvim stranicama mogu to učiniti sasvim anonimno.

Oni koji dolaze na stranice za ispovijedanje koriste se alatima kao što su Goole Forms, Post Secret i SurveyMonkey tako da ni administrator ne može saznati identitet osobe koja je objavila svoju tajnu. Ali, postoji i druga strana medalje pa isto tako se ne može znati radi li se doista o pravoj tajni ili je to nešto izmišljeno.

Također, stranice su osmišljene zato da se ljudima koji podijele tajne s drugima da podrška, odnosno da im drugi pruže utjehu ili podijele slično ili jednako iskustvo. Međutim, često sve zajedno prelazi u vrijeđanje i ismijavanje tuđe boli i nesreće.


Za sada sve i dalje funkcionira te iz Facebooka poručuju kako ovakve stranice ne misle zabraniti, ali već su dvije, koje su otvorili srednjoškolci, zatvorene zbog govora mržnje i seksualno eksplicitnog sadržaja.

Evo nekih od tajni otkrivenih na ovim stranicama:

 1. Blagajnica sam i pokušavam 'preskočiti' po jedan artikl svakom kupcu. Šefovi me još nisu otkrili.
 2. Iako sam homoseksualni muškarac, još uvijek ponekad mislim o ženskim grudima.
 3. Volim svoju obitelj, ali uvijek ignoriram njihove pozive.
 4. Nitko nema pravo na to da maltretira. Zapravo, po prvi puta vjerujem u to.
 5. Shvatila sam da je ljubav mog života moj najbolji prijatelj. Veoma sam sretna zbog toga.
 6. Sinoć sam grebao listić lutrije i osvojio 5,000 dolara. Moja je djevojka sjedila kraj mene. Nisam joj rekao.
 7. Kada sam bio malen našao sam napisani plan svoje majke kako će se razvesti od oca. Zbog toga ne mogu nikome vjerovati.
 8. Preko pješačkog prijelaza hodam veoma sporo jer volim da me automobili čekaju.
 9. Ne nosim šminku da bih se svidjela mladićima. Nosim šminku zato da bih pomislila da je stranac koji gleda u mene prekrasan.
 10. Obožavam opijanje samo zbog jednog razloga – jer mi je velika nužda sljedećeg dana najbolja kakva može biti.
 11. Problem mi je shvatiti je li život vrijedan življenja.
 12. Čekam dan kada će se pojaviti pravi časopis. Onaj u kojem će na naslovnici pisati: 'OK je ne seksati se sa strancem na prvom spoju' ili 'OK je biti bucmast'. Na taj ću se pretplatiti.

Što vi mislite – je li cool objavljivati tajne na ovakvim stranicama? Biste li vi to napravili ili možda već jeste? I smatrate li da su dobri stari papirnati dnevnici u koje su generacije prije nas zapisivale svoje tajne danas prošlost jer imamo ovakve stranice?

N.LJ.J.
Foto: Sxc.hu

facebook tajne zanimljivost