Slika nije pronađena
Znamo da obožavaš fotkati, uređivati fotke – volimo i mi. Volimo i promatrati koje nam fotke skupljaju najviše lajkova, ali izgleda da to nije dobro za naše zdravlje.Upravo ova aplikacija 'baca' nas u depresiju. Ipak, štetnost je zamjetna kad Intagram koristimo prekomjerno, odnosno kada nas 'preuzme'. Istraživanje pod nazivom #StatusofMind koje je provelo britansko Kraljevsko udruženje za javno zdravstvo pokazalo je da je ta društvena mreža može uzrokovati nisko samopouzdanje, nedostatak sna i stvaranje loše slike o sebi. Naročito utječe na cure jer svoj život predstavljaju savršenim (i svi oni oko njih žive savršeno), ma kakav on bio u stvarnosti. Sve je profiltrirano, retuširano, a svi znamo da uživo ničije tijelo ne izgleda kao na slici.Instagram, glavna platforma za objavu fotografija i video zapisa trenutno koristi oko 700 milijuna ljudi diljem svijeta.

Ipak, postoje i pozitivne strane korištenja Instagrama: dolazi do samoizražavanja, stvaranja vlastitog identiteta i društvenih veza.

Istraživanje su proveli intervjuom na uzorku od 1500 mladih u dobi od 14 do 23 godine o utjecaju Instagrama, Snapchata, Twittera, Facebooka i YouTuba.Jedina društvena mreža koja ustvari ima većinom pozitivan utjecaj je – YouTube – jer pomaže u podizanju svijesti, izgradnji mreže prijatelja, izražavanju kreativnosti i davanju emocionalne podrške mladima.

Foto: Pixabay/Instagram

M.Z.

Pročitajte još:

Instagram sad ima sve – hoćete li više uopće koristiti Snapchat?

Instagram uveo revolucionarnu promjenu: možemo ga koristiti bez mobilne aplikacije

Paparazzi snimili fotku zbog koje je Kim Kardashian izgubila 100.000 sljedbenika

Štetnost opasno youtube instagram društvene mreže

Još vijesti