Slika nije pronađena
Službeno je - prema novom britanskom istraživanju, tvoj pametni telefon te čini nervoznim/om. Istraživanje koje su proveli znanstvenici sa Sveučilišta Nottingham Trent otkriva da jedna trećina notifikacija s vašeg pametnog telefona u vama izaziva negativne emocije.

Zbog toga se korisnik osjeća više uzrujanim, nervoznim, neprijateljski raspoloženim, uplašenim ili posramljenim nego da se nije ni javio na telefon. 'Dok su mobilni telefoni i obavijesti o mobilnim uređajima poboljšali praktičnost našeg života, njihova opsesivna upotreba može imati nepovoljan utjecaj na mentalno zdravlje i dobrobit', navodi se u izvješću pod nazivom NotiMind: Utilizing Responses to Smart Phone Notifications as Affective Sensors.

via GIPHY


Većina obavijesti koje potiču loše raspoloženje povezane su s nekom vrstom posla ili obavezom, dok obavijesti povezane s prijateljima čine ljude sretnijima, prema istraživanju. 'Jasno je da obavijesti povezane s društovom čine ljude sretnima, ali kad dobiju mnogo obavijesti vezanih uz rad ili, a ne ljude, onda dolazi do suprotnog učinka', rekao je koautor istraživanja, dr. Eiman Kanjo, za The Telegraph UK.

via GIPHY


Da bi prikupili podatke, istraživači su pozvali sudionike da preuzmu aplikaciju koja će prikupljati informacije o njihovim obavijestima u razdoblju od pet tjedana. Promatrali su 50 sudionika koji su primili više od pola milijuna notifikacija zajedno, a zatim bi prijavili svoje reakcije tri puta dnevno putem upitnika. Međutim, nije sve loša vijest - u izvješću je također utvrđeno da su notifikacija od prijatelja poticale dobra raspoloženja sudionika i pomogli u poticanju osjećaja pripadnosti grupi.


Foto: Pexels/ Giphy Screenshot/ Giphy

M.S.K.

Pogledajte još:

Kako se riješiti ovisnosti o mobitelu i što dečki vole/ne vole kod cura? Ovo su najčitanija pitanja ovog tjedna

Sigurno te zanima – otkrivamo što tvoja pozadina na mobitelu govori o tebi!

Stalno 'visimo' na netu – kako u vrijeme kada živimo online NE biti ovisan o mobitelu?

reakcije Istraživanje obavijesti negativne notifikacije mobitel

Još vijesti