Slika nije pronađena

Ponekad znanstvenici raspravljaju o jako važnim stvarima kao što su globalno zatopljenje ili rješavanje problema gladi u svijetu, a ponekad se bave pubertetom. Kako koji dan. Ovog puta na dnevni red došao i ljudski razvoj.

Dakle, znanstvenici koji su svoje istraživanje objavili u stručnom časopisu Lancet Child & Adolescent Health journal smatraju da bi se dobna granica puberteta zaista morala promijeniti i trebala bi vrijediti od 10. do 24. godine života.


To su objasnili otprilike ovako:

Smatra se da pubertet počinje onda kad hipotalamus počne ispuštati hormone koji aktiviraju hipofizu i spolne žlijezde i to se u prosjeku događa u dobi od oko 14 godina i traje do 19. godine – tako smo učili u udžbenicima iz biologije.

No, činjenica jest da se djeca danas razvijaju malo drugačije i da se dobna granica spustila pa djeca već u dobi od oko 10 godina počinju sazrijevati. Promjene su se dogodile na biološkoj razini, ali i društvenoj bazi.  Česti je slučaj da djevojčice prvu menstruaciju dobiju već oko desete godine, dok je prije 150 godina ta granica bila otprilike oko 14. godine. Ranije se upuštaju u seksualne odnose, a s druge strane, dulje ostaju živjeti s roditeljima, studiraju i kasnije stupaju u brak.


Još jedan razlog koji navode znanstvenici jest i to da se tijelo nastavlja razvijati i nakon okvira nekadašnje granice puberteta, a i mozak se do kraja razvija tijekom dvadesetih godina.


Mi pitamo vas budući da ste ipak u tom životnom razdoblju – što mislite o pomicanju granice?Foto: Unsplash/Shutterstock

I.I.

Pročitajte još:

Kada hormoni divljaju: 'Zbog puberteta sam stalno napaljena - jesam li zbog toga drolja?'

Zašto je pubertet skoro najteže razdoblje u životu

Izbjegni dramu i stres - kako reagirati kad ne dobiješ ono što želiš?


Znanstvenici granica pubertet dobna granica

Još vijesti