Slika nije pronađena

Svake noći, kada odemo u krpe, gasi se svjesni dio mozga, a ujutro, kada se probudimo, opet se pali pa smo spremni za nove školske, ljubavne i ostale pobjede. No, iako se pri spavanju gasi nesvjesni dio mozga, sam  mozak ostaje veoma aktivan tijekom cijele noći.

Neke od aktivnosti u mozgu zapravo su veoma žive dok spavamo, prije svega tzv. REM faza ili faza u kojoj sanjamo. Zanimljivo je da u prosjeku provedemo oko 19,3 godina svog života spavajući, što je trećina životnog vijeka. Ipak, većina nas zna veoma malo ili gotovo ništa o nekim stvarima koje nam se događaju dok spavamo.

Možemo biti svjesni dok spavamo

Za većinu ljudi snovi su ono gdje nemoguće postaje moguće. Slike i akcija se nižu, a kada se probudimo postajemo svjesni da je sve to bio 'samo san'. Međutim, iako spavamo možemo biti svjesni da sanjamo, a to se naziva lucidnim snom. Procjene su da je oko 50 posto populacije barem jednom iskusilo lucidni san.

Dakle, to je san u kojem mozak spava i sanja, a osoba koja spava i sanja je svjesna toga da sanja i spava. Možda vam ovo sada izgleda kao otkrivanje tople vode, međutim treba naglasiti kako su se liječnici dugo prepirali o lucidnim snovima, odnosno mnogo ih je tvrdilo kako čovjek ne može sanjati i biti svjestan da sanja. Istraživanja su dokazala da za vrijeme lucidnih snova osoba može micati očima lijevo i desno, događaju se najčešće u jutro i to za vrijeme REM perioda te traju od dvije do pet minuta.

Dečki i cure podjednako sanjaju o seksu

Obično se smatra da su dečki oni koji više maštaju pa samim time i sanjaju o seksu te se zna da većina ima redovite erekcije tijekom sna. Stoga bi se moglo doći do zaključka da muška populacija više sniva o seksu od ženske, ali istina je drugačija – zapravo seksualne snove svi imamo u podjednakoj količini. 


Istraživanje na 3,500 osoba dokazalo je da oko 8 posto i žena i muškaraca ima seksualno aktivne snove. Međutim, kada se radi o sadržaju, tu smo drugačiji – momci imaju dva put više snova s više seksualnih partnerica nego cure. Nadalje, 4 posto osoba može iskusiti orgazam za vrijeme sna, ali samo žene sanjaju da njihov partner doživljava orgazam, dok to isto muškarci ne sanjaju o svojim partnericama.

Cure imaju više noćnih mora nego dečki

Jennie Parker na University of the West of England radila je istraživanje o noćnim morama te dokazala da ih ženska populacija sanja više nego muška. I ne samo to, već su ženske noćne more emocionalne intenzivnije od muških.

Ubojstvo za vrijeme mjesečarenja nije 'pravo' ubojstvo

Mjesečarenje ili hodanje u snu događa se često. Nije tako često da osoba koja mjesečari ubije nekog, ali događa se. Primjerice, od 2000. godine pa do danas prijavljeno je 68 takvih slučajeva. Međutim, kada se radi o zakonu, dolazi do zamršivanja.

Naime, da bi osoba učinila ubojstvo, mora ga počiniti djelom i mišlju. Budući da za vrijeme hodanja u snu osoba nije svjesna, zapravo ne može biti kriva ako u takvom stanju nekoga ubije! Jedan od najčudnijih slučaja ubojstva za vrijeme mjesečarenja dogodio se u Kanadi 1987. Ondje je Kenneth Parks ustao u sred noći, odvezao se automobilom nekoliko kilometara do svoje punice i punca,  punicu je izbatinao peglom, a punca davio.

Punica je umrla, a punac jedva preživio. Kenneth se sam dovezao do policije u vidno zbunjenom stanju. Inače je bio u jako dobrim odnosima s punicom i puncem. Nije proglašen krivim, a na suđenju je dokazano da u njegovoj obitelji mnogi imaju problema s mjesečarenjem.

Teorije o tome zašto sanjamo

Oduvijek se čovjek pitao zašto sanja. Oduvijek je bilo mnogo teorija o tome. Tako je čuveni Freud rekao da su snovi zapravo refleksija naših neispunjenih želja i očekivanja.  Neki drugi znanstvenici su rekli da su snovi nuspojava aktivnosti mozga u REM fazi. Deirdre Barrett s Harvarda kaže da spavamo zato da bismo procesuirali stvari koje nam se događaju za vrijeme budnog stanja, a sve one nerealne slike koje nam se javljaju za vrijeme sanjanja zapravo su rezultat drugačijeg razmišljanja kojeg nismo mogli primijeniti za vrijeme svjesne faze dana.

No, kako bilo, jedno je sigurno – o snovima se ima još mnogo toga istraživati. A do tada možemo uživati u onim lijepima, a one ružne – jednostavno odbaciti. Laku noć!

N.LJ.J.
Foto: Photoxpress.com

san snovi zanimljivo

Još vijesti