Slika nije pronađena

To je taj rođendan...još uvijek si tinejdžerica, ali postaješ i mlada žena. Više nisi dijete, ali ne osjećaš se baš niti kao odrasla osoba...Ne još sasvim.S punoljetnosti dolaze neke nove odgovornosti i očekivanja koja svi imaju, ali i sloboda odgovaranja za vlastite postupke.

Evo koje će ti misli sigurno prolaziti kroz glavu kad napuniš 18 godina.

* Možeš raditi toliko toga! Možeš glasovati na izborima, otići se tetovirati bez pristanka roditelja, , položiti vozački ispit i voziti automobil, kupiti cigarete ili alkohol bez straha da će te otkriti. No, to ne znači da ćeš zlorabiti svoju novostečenu slobodu!

* Shvatit ćeš da s ovom slobodom i moći odlučivanja dolazi i velika odgovornost kao na primjer veći dio kućnih poslova koje ćeš obavljati ili više brige oko mlađeg brata ili mlađe sestre kad god to mama zatraži od tebe.

* Čekaj maloooo, sad se osjećaš staro! Zbogom mladosti, bilo je dobro dok je trajalo!

data-img480=http://sev.h-cdn.co/assets/15/27/placeholder_1436033924-giphy-3.gif

* Je li ovo bora? Ne, definitivno nije. Ali bit ćeš ekstra pražljiva s hidratiziranjem odsad pa nadalje.

* Ne osjećaš se drugačije. Nimalo. Onaj tvrdoglavi prišt koji te gnjavio kad si imala 17 godina još uvijek svako malo iskoči na isto mjestu. Ništa se zapravo nije promijenilo...

* ...a unatoč tome, osjećaš se malo mudrije. Zbilja je super davati savjete prijateljici iz 'nižeg razreda' ili pomagati mlađem bratu/sestri sa zadaćom. Kako je to jednostavno!

* Na neke dane, uopće se ne osjećaš odraslo! Da, možda tehnički i jesi odrasla osoba, ali ako to znači da ne smiješ gledati Spužva Boba kad si bolje volje – onda ne želiš biti odrasla osoba.

* Ponekad te opterećuje sve što se događa. Između razmišljanja o fakultetu, državne mature, maturalne večeri, odvajanja od svog razreda, prijatelja, možda i preseljenja u drugi grad, događa se mnogo toga. Normalno je da ponekad poželiš otputovati natrag u drugi razred osnovne. Tad je život bio puno jednostavniji.

data-img480=http://sev.h-cdn.co/assets/15/27/placeholder_1436033991-giphy-4.gif

* Jednostavno ne možeš dočekati tu promjenu. Bez obzira radi li se o odlasku na fakultet, godini pauziranja ili traženju posla, jedva čekaš da se otisneš u novi dio života.

* To te također užasava, toliko da ponekad pomisliš da ti treba vrećica u koju ćeš disati jer hiperventiliraš. Samo zapamti da su svi tvoji članovi obitelji prošli kroz istu stvar i preživjeli.

* Ponekad te 'frikiraju' i šokiraju osobe koje su samo par godina mlađe od tebe. Čekaj, tvoja mala nećakinja ne sjeća se da je Miley Cyrus nekad glumila Hannu Montanu? Kako je to moguće?!

data-img480=http://sev.h-cdn.co/assets/15/27/placeholder_1436034050-giphy-5.gif

* Ludo je pomisliti kako ti je život izgledao prije samo dvije-tri godine. Toliko si toga naučila i prošla. Kao na primjer da nikad ne smiješ reći Sari da si zaljubljena u Ivana jer će do trećeg sata znati cijela škola. Osim toga, naučila si da se ne smiješ zaljubiti u dečka poput Ivana jer je totalno djetinjast i nezreo.

* Osjećaš nostalgiju kad razmišljaš o prošlosti. Samo naprijed! Iskopaj sve one stare fotke na kojima si još beba i pričaj s mamom cijelu večer o smiješnim, neugodnim situacijama koje su obilježile tvoje odrastanje. Ponekad je vraćanje u prošlost dobra priprema za ono što nas čeka u budućnosti.

* Još uvijek te zbunjuje novac. Zaradiš neku siću tijekom ljeta prodajući sladoled ili kao peračica čaša u kafiću, a većinu toga potrošiš na šminku, knjige ili karte za kino. Kako odrasli ikad uštede dovoljno za kuću, auto i slične investicije?

* Uspoređuješ se sa celebovima tvojih godina. Možda ćeš se osjetiti manje vrijednom ili kao da nisi dosegla svoj potencijal kao primjerice Lorde koja s 18 već ima dva Grammyja, ali onda se prisjeti da možeš izaći van u poderanoj trenirci i bez šminke bez da ti se paparazziji napiju krvi i shvatit ćeš koliko si sretna i blagoslovljena.

data-img480=http://sev.h-cdn.co/assets/15/27/placeholder_1436034179-giphy-6.gif

* Počinješ isprobavati malo sofisticiraniji stil odijevanja. Kupila si blejzer ili sako. Jako je sladak i casual, ništa prefancy niti uštogljeno. Zapravo si super izgledaš u tome! Nosit ćeš ga na obiteljske ručkove ili za neke malo svečanije prigode.

* Počet ćeš malo više paziti na svoje tijelo. Ono je ipak jedino koje imaš! Nema smisla ne voljeti ga i ne poštovati ga, a to znači da ćeš morati početi balansirati fine palačinke i sladolede s malo zdravijom prehranom, a vjerojatno i vježbanjem.

* Znaš da ništa neće biti bolje od ove godine tvog života. Pripremi se za 365 dana uzbuđenja nakon koje više ništa neće biti isto.

data-img480=http://sev.h-cdn.co/assets/15/27/placeholder_1436034414-giphy-7_1.gif

Jesi li ti već proslavila 18. rođendan?

L.B./izvor: Seventeen

foto: arhiva


Pročitajte još...

...10 stvari koje svaka djevojka mora napraviti do 18. rođendana...

...Prije ulaska u dvadesete - napuni ormar ovim komadima odjeće...

...Rođendansko iznenađenje završilo katastrofom! Zamislite da se vama ovo dogodi...

18. rođendan punoljetnost problemi veselje život

Još vijesti