Slika nije pronađena
A koliko vi knjiga godišnje pročitate?

12-godišnja Laura Lesjak koja je prošle godine posudila i pročitala 239 knjiga, što je više od četiri knjige tjedno, a danas je proglašena “Najčitateljicom Knjižnica grada Zagreba” (KGZ), prenosi Index.

“Ne mogu zamisliti da svaki dan ne čitam, to je postalo dio moje svakodnevice”, rekla je Lesjak, odlikašica iz Osnovne škole Ivan Merz, koja uz čitanje stigne trenirati odbojku, učiti talijanski, engleski, ruski i kineski te biti članica dramske grupe. 
“Čitam uglavnom navečer kad završim s učenjem i ostalim obavezama, no i kod zubara, frizera, za vrijeme reklama na TV-u, pod odmorom ili na plaži”, dodala je.

Omiljena joj je fantastika jer, kako kaže, zanimljivo joj je kako su pisci zamislili drugačije svjetove i kako je u tim knjigama sve tajnovito. Od najdražih naslova izdvojila je Vampirsku akademiju, Slatke male lažljivice, knjigu Različita te Warrior Cats.

Najčitateljica dobila i vrijedne nagrade

Najčitatelji, stari između 12 i 14 godina, biraju se prema statistici posudbe, no to su i djeca koju knjižničari primijete kao marljivog i vrijednog člana koji mnogo čita, razgovara o knjigama, traži savjet i na vrijeme vraća knjige, rekla je Natalija Dragoja iz KGZ-a. Projekt je od 2001. polučio veliki uspjeh u poticanju mladih na čitanje, a dosad je među najčitateljima bilo devet djevojčica i tri dječaka, napomenula je.

Laura Lesjak članica je Knjižnice Medveščak, a brojem posuđenih knjiga srušila je dosadašnji rekord od 225 knjiga iz 2007. Kao poticaj za daljnje čitanje i nagradu za dosadašnje uručene su joj diploma i besplatna članska iskaznica za KGZ do punoljetnosti, tečaj brzog čitanja i sudjelovanje u ljetnom kampu Pučkog otvorenog učilišta Petar Zrinski, knjige Školske knjige, Algoritma, Mozaik knjige i Profila te tablet, dar tvrtke Microline. 


L.B.
foto: sxc.hu

KGZ najčitateljica

Još vijesti