Slika nije pronađena

Reciklirati, smanjivati količinu otpada koji proizvodimo i brinuti se o okolišu nije komplicirano, posebno kad uzmete u obzir da je svaka promjena dovoljno velika da napravi pozitivan utjecaj na svijet. Slijedite naše prijedloge i pohvalite se prijateljima, roditeljima i znancima. Tko zna, možda će i oni krenuti vašim stopama.


Ovo je najjednostavniji savjet, a tako se često ignorira. Kod kuće nabavite staklene vrčeve ili boce u kojima ćete držati vodu u hladnjaku, a kad idete u školu ili na izlet, sa sobom ponesite svoju staklenu bocu ili pak onu od nehrđajućeg čelika. Gazirana pića isto izbjegavajte jer osim što su puna šećera, najčešće ih možete kupovati samo u plastičnim bocama. Jeste li znali da plastičnoj boci treba 450 godina da se razgradi u prirodi?

Pijte vodu iz slavine umjesto flaširane vode

Koristite se platnenim vrećicama

Platnene vrećice za višekratnu upotrebu koje ćete nositi sa sobom u kupnju izdržljivije su i bolje od plastične vrećice koju će vam dati trgovac na tržnici. Običnoj plastičnoj vrećici treba od 10 do 1000 godina da se razgradi, stoga su platnene vrećice uvijek bolji izbor.

Promijenite četkice za zube

Četkice za zube se, tvrde stručnjaci, trebaju mijenjati svakih mjesec do dva. No to znači da ih godišnje bacite najmanje 4 do 6. To vam možda ne zvuči mnogo, no kad uzmete u obzir koliko ljudi živi na Zemlji – jasno je da se tome mora stati na kraj. Kako vaše četkice ne bi povećavale problem plastičnog otpada, zamijenite ih s eco-friendly verzijom. Na tržištu su sada dostupne eko-četkice za zube čije je tijelo napravljeno najčešće od bambusa, a vlakna od BPA free najlona.

Zamijenite štapiće za uši

Ne morate ih posve izbaciti iz uporabe, ali zašto biste se koristili plastičnim kad u drogerijama i trgovinama imate ekološki prihvatljiviji izbor. Izaberite štapiće za uši od bambusa ili papira i ne brinite se, nećete osjetiti razliku.

Vodite brigu o higijenskim proizvodima

Koliko samo bočica šampona, gelova za tijelo i sapuna imate u kupaonici? Priznajte, upotrebom higijenskih proizvoda koji dolaze u plastičnim pakiranjima stvarate znatnu količinu otpada godišnje. Umjesto uobičajenog šampona u bočici koristite se onim u pločici ili kamenu, a isto napravite i sa sapunom za ruke i regeneratorom za kosu.

Britva nogu čuva

Dok se većina nas koristi plastičnim jednokratnim britvicama, vrijeme je da se ipak vratimo u vrijeme naših djedova kad se upotrebljavala sigurnosna britva sa žiletom. Kupite jednu kojom ćete se koristiti iznova i samo mijenjajte žilet svakih nekoliko mjeseci.

Menstrualna čašica

Iako vam se na prvi pogled to možda čini čudnim, djevojke koje su potpuno odbacile plastične uloške i tampone kažu da su se preporodile otkako su prešle na čašicu. Jednostavnija je za uporabu i dugotrajnija. Vrijedi probati.

Zaboravite na maramice i vatu

Maramice za odstranjivanje šminke, vate i blazinice možda jesu praktične, ali su nepotrebne. Danas na tržištu postoje odstranjivači šminke koje je potrebno rukama utrljati u kožu i samo isprati vodom. Za tonike koristite se staklenom pipetom kojom tekućinu možete odmah nanijeti na lice ili platnene krpice kojima se iznova možete koristiti.

Čistite bez agresivnih kemikalija

Zašto ne biste kod kuće napravili proizvode za čišćenje od sastojaka koji su potpuno prirodni i u sebi ne sadrže štetne kemikalije? Sastojci poput limuna, sode bikarbone ili octa prirodni su „čistači“ te su superučinkoviti, a na internetu postoji milijun recepata kako ih napraviti.

Recite ne brzoj modi

Počnite kupovati u second hand dućanima – osim što ćete uštedjeti, veća je vjerojatnost da nećete kupiti odjeću s visokim udjelom poliestera koji nije biorazgradiv. Budući da se nose devedesete, neće vam biti teško pronaći originalne, trendi komade.

Postanite dio najveće hrvatske zelene zajednice

Savjete kako se brinuti o okolišu pronađite i na Viberu, u Communityju Ozonko i Ozončica. Ministarstvo zaštite okoliša i energetike pokrenulo je kampanju s Rakuten Viberom, jednom od vodećih svjetskih platformi za razmjenu poruka te su osmislili 18 besplatnih, ekskluzivnih stickera  koji prikazuju simpatične superjunake Ozonka i Ozončicu. Svrha kampanje je djeci i mladima na zabavan način približiti iznimno važnu temu zaštite ozonskog sloja i zaštite okoliša.

Svi koji preuzmu naljepnice postat će i članovi zajednice Ozonko i Ozončica, gdje će moći sudjelovati u zabavnim i edukacijskim aktivnostima te pratiti avanture naših i vaših superjunaka.

Preuzmite „zeleni“ paket naljepnica na uređaje iOS i Android ili na računalo. Kako biste preuzeli naljepnice, unutar aplikacije Viber potrebno je odabrati opciju „Više“, nakon toga kliknuti na „Trgovina naljepnicama“ i unutra potražiti naljepnice Ozonko i Ozončica. A može ih se preuzeti i OVDJE.

Zaštita okoliš ozonko

Još vijesti