Slika nije pronađena
Jeste li primijetili koliko je stereotipa i predrasuda među nama? Posebno djevojaka prema mladićima, ali i obratno. Sav se ježim svega što se naslušam kad djevojka daje frendici savjete za dečke ili pak mladić frendu. Nimalo realne, nimalo točne, pune laži i predrasuda i nekih nepostojećih pravila. Sve do dovodi do jednog: ako poslušaš takav savjet od prijatelja/ice – dugo ga nećeš ostvariti jer je nerealan taj savjet. Na što konkretno mislim, evo par meni fakat jeb**** stereotipa od kojih mi je muka živa:

1. Cura je s Venere, a dečki s Marsa. Zato se tako i ponašajmo! – Ok, ja sam rođen na Zemlji i moja majka, i moja baka, i prabaka i šukunbaba… i svi moji. A tvoji? Nigdje nije dokazano da sam potekao s Marsa, Venere, Plutona… niti da sam potekao od majmuna (i ako je Darwin to htio tako prikazati, ali nije dokazao). I ponašat ću se onako kako sam odgojen. A ti? Hm…možda te je vanzemaljac odgajal, ne znam ja.

2.  Dečko je kavalir, a cura je dama. Stoga dečko UVIJEK MORA prići dami. – Osvrnite se malo oko sebe i pogledajte te današnje mlade. Koji je to momak kavalir (čast iznimkama), a cura dama (čast iznimkama)?Pogledajte mladenačko ludilo i ponašanje. Kad tinejdžerima spomeneš riječi „kavalir“ i „dama“ jedino kako bi reagirali je taj da ti se ismiju u facu. Kavalir? Dama? Što je to uopće?
Ako ti se cura/dečko sviđa, ako je ona/on malo sramežljiviji, zar ćeš čekat, gledat i sjedit ko budala za njom/im? Daj ne budi lijen/a, pokaži da si muško/žensko i priđi mu/joj – nemaš kaj izgubit! Ne radi budalu od sebe.

3. Cura mora imat dulju kosu, inače je neženstvena (liči na muškarca) – Ma nemoj! Moja sestra ima kratku kosu i dalje liči na žensko. Ima muža i troje djece. Problem? Zanimljivo, ako se cura ošiša na kratko, postaje muško… ili kao muško. Ili… hahah... Daj me ne nasmijavajte!

4. Ako si pravi panker/metalac/hard rocker, moraš nosit crno! – Zanimljivo. Zbog čega MORA? Moj frend je zakorjeli metalac, pa se oblači „casual“. I u čemu je problem? Izgleda da je samo predrasuda da se glazba i obleka moraju prožimati, jel? Ukupni dojam mora ostavit, naravno, bitno je samo šta drugi misle i sude o njemu.

5. Dečko je mora biti viši od cure da bude u vezi, nije muževan ako je obrnuto. – Ma nemoj! Moj frendica ima 18 godina i visoka je 185cm i ima momka koji je moje visine (171). Gle, začudo, već su tri godine zajedno i super im je. Od moje druge frendice (kao i od mog jednog frenda) stara je viša skoro za pol glave od starog. Imaju kćer/sina (moje frendove) i super im je. Šta sad izmišljate cure? Samo zato ako ti se dečko sviđa i ako je niži, ne daj Bože da mu priđeš ili da budeš s njim… ne, to je van svake pameti i časti. Nije muško ako je niži od tebe, postao je naglo žensko. Zanimljivo… najveći problem u vezi je dal će dečko naslonit glavu na rame curi ili cura na momka. Ako ti se sviđa, pa i da je niži od tebe, priđi mu i ne sudi ga po predrasudama samo zato jer je tako „sve cure kažu“.

6. Dečko mora radit za curu, biti uzor svojoj djeci (kad se oženi), biti “lovac”, a žena domaćica – o Bože moj, zar smo u srednjem vijeku? To je možda bilo nekad, ali danas, u vrijeme krize i recesije, i najzadnija „domaćica“ se morala negdje zaposliti da bi preživjeli mjesec i platili režije. Ta su vremena prošla. Ženo, delaj!

7. Muškarci su svinje – a žene su vile, ha? Gle, ima nas svakakvih, i dobrih i loših. Nismo svi isti stoga ne bacaj sve muškarce u isti koš. Ima još dobrih duša na svijetu, samo se moraš potruditi želiš li ih naći. Ako cijepidlačiš i tražiš princa na bijelom konju, odmah se pomiri da ćeš naletit samo na konja bez princa. Ako ćeš ga tražiti normalno, konja (svinju, kretena ili koga već…) nećeš pronaći.

8. Žene skrivećki stalno varaju dečke – Ma isti stereotip kao i za muške svinje. Ima još dobrih duša. Ne napaljuj se na svaku manekenku ili modela, nego upoznaj i daj priliku „prosječnim“ curama…možda te ta nebu prevarila.

9. Deblje i niske cure manje poštuju - laž. Kakvu ste babu zamislili da ćete imati iz matematike/fizike/kemije, kad ste došli prvi dan u srednju školu? Kako ste se ponašali prema nastavnici koja je bila zgodna, visoka, vitka, a akako prema niskoj, starijoj debeloj oštrokondži? Sve je jasno!

10. Visoke cure su bolje i privlačnije od niskih - netočno i čista laž. Visoka cura je možda lijepa, ali niža je slađa. Zar visina utječe na karakter cure? Možda na samopouzdanje da, ali na ponašanje i dušu ne. Budala uvijek ostaje budala, bila ona visoka ili niska.

Dečki i cure, budite realni. Pustite selo neka priča. Oni će uvijek pričat… Vi se ne predajte raznim stereotipima, nego upoznajte osobu! Dajte priliku da netko nov uđe u vaš život – nije svako budala i neće vam svatko nauditi. I da, neće vam sa svakim biti neugodno!

Savjetodavalac

stereotipi

Još vijesti