Bit će više mjesta ispod nadstrešnice!

Studenti koji tijekom ljeta ipak ostaju u gradu Zagrebu, imaju mogućnost boravljenja na ljetnom smještaju.

Podsjetimo, 8. lipnja Studentski centar Sveučilišta u Zagrebu na svojim je službenim stranicama objavio vijest o ljetnom smještaju, prijavama na isti, ali i povećanje cijene.

Studentski zbor kaže jedno...

Nakon što su se studenti pobunili za znatno povećanje cijene s 900 na 1300 kuna, pokrenuli su raspravu na društvenim mrežama, a prozvali su i Studentski odbor doma na "Savi", kao i Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu. Potom, Zbor se oglasio na svojim Facebook stranicama istog dana u popodnevnim satima povodom čega su objavili da je odluka o podizanju cijene "stavljena van snage".

Bit će više mjesta ispod nadstrešnice! Drastično poskupio smještaj u domu tijekom ljeta: Evo koliko je viša cijena ove godine

"Na današnjoj sjednici Upravnog vijeća Studentskog centra u Zagrebu, na zahtjev Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu, odluka o poskupljenju ljetnog smještaja stavljena je van snage. Na sljedećoj sjednici donijet će se nova odluka o cijeni ljetnog smještaja o čemu ćemo vas pravovremeno obavijestiti. Studentski predstavnici neće pristati na poskupljenje cijene ljetnog smještaja!", napisali su.

A Studentski centar drugo...

Paralelno s njihovom objavom, na redakcijski mail nam je stigao odgovor iz Ureda ravnatelja Studentskog centra kojeg smo prethodno zamolili za komentar i pojašnjenje podizanja cijene.

"Jeftinije nego turistima"

Kako nam je javio pomoćnik ravnatelja za sektor studentskog smještaja Vlado Levak, Ministarstvo znanosti i obrazovanja ne subvencionira ljetni smještaj studentima, a studenti stoga plaćaju "komercijalnu cijenu sobe".

"Ljetni smještaj studenata odnosi se na razdoblje od 15. srpnja do 31. kolovoza. U navedenom razdoblju Ministarstvo znanosti i obrazovanja ne plaća subvenciju za smještaj studenata, a studenti uglavnom iseljavaju iz studentskih domova te ostaje nekolicina njih smještena tokom ljeta. Navedeno razdoblje se odnosi na dio godine kada studenti nemaju akademske obaveze te se na njih primjenjuju komercijalne cijene smještaja koje su i tada osjetno niže nego za osobe koje turistički borave u studentskom domu", pojašnjava.

Problemi se svakim danom gomilaju. Ipak ništa od poskupljenja ljetnog smještaja: U samo nekoliko sati odluka opozvana

"Cijene smještaja, u subvencioniranom dijelu godine (1. rujan – 15. srpanj) i u idućoj akademskoj godini ostaju na istoj razini", najavili su iz zagrebačkog SC-a.

Levak nadalje podizanje cijene pravda s time da se ista nije mijenjala 12 godina i da je prihod i njima manji jer studenti unutar nove cijene plaćaju PDV.

"Opravdanost dizanja cijene ljetnog smještaja za studente je u tome da se navedena cijena nije mijenjala zadnjih 12 godina. U cijenu je uračunat i PDV, što dodatno umanjuje prihod Studentskog centra u Zagrebu. Svakako valja naglasiti da je došlo do značajnog povećanja cijena energenata u posljednjih 12 godina (osobito u posljednjih godinu dana), a u najavi su i nova povećanja od jeseni 2022.", piše Levak.

Nabrojali sve isto kao i dosad

Za vrijeme ljetnog smještaja studentske menze ne rade, a zbog toplijih dana dom se ne grije, stoga smo pitali što sve ulazi u novu uvećanu cijenu.

"Sukladno navedenom donesena je odluka da cijena ljetnog smještaja za studente iznosi 1300,00 kn (PDV je uključen u iskazani iznos), za cijelo vrijeme boravka (45 dana), što iznosi nešto manje od 30,00 kuna za jedno noćenje. Ljetni smještaj studenata obuhvaća smještaj u dvokrevetnoj sobi, električnu energiju, vodu, internet, čišćenje zajedničkih površina (npr. kupaonica i WC-a, hodnika i čajnih kuhinja…), dežurnog majstora i zaštitarsku službu", javili su nam iz Studentskog centra.

Slika nije pronađena Da odmore od učenja: Splitski studenti dobili SUP daske za veslanje na moru

Studenti su na društvenim mrežama spomenuli kako ovo dovodi problema jer su računali na jednu cijenu cijele godine, da bi im se mjesec dana prije seljenja na ljetni smještaj javilo da se cijena uvećala za 400 kuna.

"Većina nas koji idemo na ljetni smještaj odavno računamo na to i vi ste sad mjesec dana prije podigli cijenu?", piše jedna studentica na Facebook grupi studentskog doma Stjepan Radić. "Za mjesec i pol platit ću isto kao da cijeli semestar živim u domu", piše još jedna studentica. "1300 kuna za sobu veličine metar sa metar?", pita još jedan student, dok ostali pišu kako povećanje nema puno smisla s obzirom na to da studentski dom u tom periodu ne izdvaja za grijanje soba, a ne rade ni menze.

Koliko će na kraju plaćati?

Trenutno na stranicama Studentskog centra i dalje stoji obavijest o prijavi za ljetni smještaj, no s jednom promjenom. Naime, kako je vidljivo, iz objave su uklonili informaciju o tome koliko će smještaj koštati.

Nakon što smo dobili oprečne informacije po pitanju cijene ljetnog smještaja, zamolili smo Studentski centar za pojašnjenje i komentar, ali i informaciju koja je konačna cijena ljetnog smještaja, no do objave ovog članka, odgovor nismo dobili.

Još vijesti