Cijene najma privatno smještaja nikad nisu bile više...

Cijene najma stanova u Hrvatskoj sve su više, toliko da nekim studentima opcija unajmljivanja privatnog smještaja postaje nedostižna. U susjednoj nam Srbiji nije ništa drugačije, a s obzirom na niži standard od ovdašnjeg, tamošnji mladi još su u većim problemima.

Cijene najma stanova velikom su broju studenata nedostižne... Za 20 kvadrata 500 eura mjesečno: Studenti kao nikad prije hrle u domove – podstanarstvo sve skuplje

 Neki pak oglasi graniče s apsurdom, kao jedan o kojemu su pisali svi tamošnji mediji. Naime, na društvenim mrežama pojavio se oglas stanodavca koji sobu od 7 kvadrata, namijenjenu studentima, nudi za čak 150 eura. Suvišno je napominjati da je oglas izazvao oštru osudu javnosti i zgražanje masa, kao i pozornost tamošnjih medija.

Kako piše Glas javnosti, oni koji ne žele žive u stanu s nepoznatim ljudima (cimerima) i planiraju unajmiti garsonijeru morat će izdvojiti i više novca jer bez 200 eura gotovo da ne možete pronaći nikakav stan u Beogradu.

Najjeftinije će proći oni koji su spremni stanovati na dalekoj periferiji, gdje se manji stan još uvijek nude za oko 150 eura plus režije. Ništa bolja situacija nije ni u Novom Sadu, gdje se cijene garsonijere kreću od 150 do 300 eura, dok će nešto jeftinije proći studenti koji nekretnine iznajmljuju u Nišu.

Cijene nikad više, ponuda nikad manja

Studentica Ana M. već godinama unajmljuje stanove u Beogradu, ali, kako kaže, ovako visoke cijene i malu ponudu kao u posljednjih mjesec dana nikad nije vidjela.

"Cijene rastu iz tjedna u tjedan, a ponuda nikad nije bila manja", tvrdi. "Prvo sam sama po oglasima tražila stan, ali kada su mi za 250 eura ponudili nekadašnju mjenjačnicu preuređenu u garsonijeru, kao i šupu u kojoj je WC u ormaru, odustala sam i otišla u agenciju po pomoć. Ali ni tamo nisam imala više sreće. Već 15 dana nude mi stanove koji su daleko iznad mojih mogućnosti. Recimo, lijepo sređenu garsonijeru u centru koja košta 300 eura plus režije. Čula sam da je situacija takva jer je malo stanova na tržištu, a i dosta stranaca uzima stanove, pa su vlasnici drastično podigli cijene. Sramota je i da vidite šta se sve iznajmljuju, kakvu starudiju nude, i to za ogromne pare!", kaže ona.

Slika nije pronađena [FOTO] Tuširaš se i odmah opereš wc: Novi 'super' stan za najam u Zagrebu nasmijao Hrvatsku

Milić Đ., agent za nekretnine, kaže da su zbog velike potražnje stanova za najam cijene dostigle značajan rast, pa studenti dolaze do raznih ideja kako bi prošli što povoljnije.

"Nekadašnji trend iznajmljivanja soba se vratio. Poslije mnogo godina trenutno je veoma popularno da nekoliko studenata iznajmi jedan stan, pa se podijele po sobama. Razlog za to su, svakako, visoke cijene najma. Studenti iz unutrašnjosti stanove uglavnom traže blizu fakulteta ili studentskih domova. Stanodavci, naravno, koriste priliku da zarade, pa cijene divljaju", objašnjava on.

Savjet studentima: "Ne gledajte najpopularnije lokacije"

On dodaje da je činjenica da nedostaje kvalitetnih nekretnina za najam na tržištu, što također utječe na cijene.

"One najtraženije lokacije u glavnome gradu su skuplje nego ikada do sada. Moj savjet studentima je da budu strpljivi i da u potrazi za stanom ne gledaju one najpopularnije lokacije", kaže agent.

izvor: glas-javnosti.rs

Još vijesti