Izašli su podaci o prosjećnim plaćama za prošlu godinu

Velika većina studenata ispitanih u sklopu ankete koju je provela HSBC UK, kompanija koja nudi financijske i bankarske usluge, tvrdi da su u posljednjih pola godine značajno promijenili stav prema financijama.

Neobičan dodatak prehrani izaziva gađenje, čuđenje, ali i upozorenja. Kako bi 'ušparao koju kunu' student jede pseću hranu jednom na dan, svaki dan

Više od polovine studenata (54 posto) tvrdi da njihovo financijsko stanje negativno utječe na njihovo mentalno zdravlje, piše Independent.

Ne mogu spavati zbog financija, moraju posuđivati novac...

Tek nešto manje od polovine ispitanika (49 posto) slaže se da osobne financije pogubno djeluju na njihov društveni život, dok 45 posto studenata tvrdi da zbog financijske situacije noću ne mogu spavati, pokazalo je istraživanje kompanije HSBC UK.

Slika nije pronađena [FOTO] Odustali od života u studentskom domu: Stanuju u fora kombiju i štede tisuće kuna

Velika većina ispitanika (94 posto) kaže da su u posljednjih šest mjeseci promijenili navike vezane uz financije. Više od polovine (55 posto) sada troši manje, dok druge popularne strategije uštede podrazumijevaju kupovanje na studentskim popustima (40 posto) i korištenje bonova i vaučera (29 posto).

Gotovo tri petine anketiranih (57 posto) tvrdi da moraju posuditi novac kako bi "pokrili" troškove.

Mnogi studenti izjavili su da su odabrali studij bliže kući kako bi uštedjeli na smještaju, u tolikoj mjeri da je blizina obiteljskome domu postala najbitniji faktor odabira za čak 30 posto studenata – treći najvažniji faktor odmah nakon reputacije fakulteta (36 posto) i kvalitete studija (42 posto).

Izazovna vremena za studente

Istraživanje je provedeno prije predstavljanja nove usluge bankovnog računa za studente, koje odsad nudi ova kompanija. "Znamo da su ovo izazovna vremena za studente", izjavio je Tom Wolfenden, iz HSBC UK-a.

Anketa je provedena tijekom svibnja, među više od 1000 aktivnih studenata i dodatnih 1000 maturanata koji planiraju upisati fakultet ove godine.

izvor: independent.co.uk

Još vijesti