Girl power

Nema ničeg lošeg u tome ako ste otvorili ovaj članak i ako ste dečko. No još je bolje ako ste cura, jer ćemo vas podsjetiti zašto je toliko fantastično to što ste ženskog spola.

Možda se sad pitate zašto je super biti cura? Kad se sjetite da svaki mjesec prolazite kroz hormonske promjene PMS-a, bolne menstruacije i slično, pomislite si kako je dečkima majka priroda podarila jednostavniji i lakši život.

No ovaj puta se nećemo koncentrirati na negativnosti, već samo ono pozitivno. Izdvojit ćemo sve one sitnice zbog kojih je super biti cura i karakteristike zbog kojih ćete shvatiti da ste jače čak i od onog „jačeg spola“, kako to nazivamo muški rod.

1. Živimo dulje

Da žene u prosjeku žive dulje od muškaraca, jasno pokazuju mnoge statistike stanovništva svih zemalja svijeta. Je li do našeg načina života, biologije ili nečeg trećeg, postoje razna objašnjenja. No ako dulje živimo, očito je da smo izdržljivije. Pa nije li to naša prva supermoć? Situacija je vrlo slična i u životinjskom svijetu. Kako piše Guardian, baš kao i u ljudskom svijetu, tako i u životinjskom, ženke sisavaca žive dulje. 

2. Naš je imunološki sustav jači

Možda dulje živimo, zato što nam je imunološki sustav jači nego onaj kod muškog spola. Otpornije smo na bakterije, klice i sve druge sitne „beštije“ koje su vidljive samo pod mikroskopom. Pa zašto je to tako? Tajna je u našem hormonu estrogenu koji nam daje prednost u borbi protiv infekcija.

3. Imamo veći IQ

Znanstvenik James Flynn proveo je istraživanja među ženskim i muškim ispitanicima s gotovo svih kontinenata. U studiji je novozelandski istraživač otkrio ono što mi zapravo cijelo vrijeme znamo i bez znanstvenih dokaza, a to je su žene pametnije od muškaraca. Šalu na stranu, testovi inteligencije pokazali su svoje i dokazali da žene imaju veći IQ.

4. Postižemo bolje školske rezultate

Ovo je kao uzročno-posljednični niz. Ako imamo veći IQ, normalno je da postižemo i bolje rezultate u školi. Diljem svijeta cure postižu veće i bolje školske uspjehe od suprotnog spola. Više smo disciplinirane, više smo fokusirane na rad i na učenje, zato i bolji rezultati u školi.

5. Bolje čitamo emocije

Dugo se to vremena zvalo „ženskom intuicijom“, ali znanost je dokazala da su djevojke bolje u čitanju emocija. Još jedna djevojačka supermoć. Netko vam može govoriti najljepše riječi, ali vi ga možete pročitati „između redaka“ i po crtama lica, mimikama i gestama procijeniti da zapravo laže.

6. Otpornije smo na stres

Već ste čule negdje da su cure bolje u multitaskingu i da možemo raditi uspješno više stvari odjednom. To je istina, možete se u isto vrijeme npr. šminkati, pričati s prijateljicom na telefon i usput gledati film na tv-u. Dečkima takvo višestruko izvršavanje zadataka može stvoriti pritisak, no ne i nama. Znanost je otkrila da se bolje nosimo i sa stresom. Istraživači sa Državnog sveučilišta New York u Buffalu otkrili su kako je opet tajna u našem hormonu estrogenu koji štiti naš mozak.

7. Bolje smo šefice

Dakle, ako smo pametnije, ako bolje čitamo ljude i njihove emocije, ako se bolje nosimo sa stresnim situacijama, logično je da smo i bolje šefice. Mnoštvo je znanstvenika u svojim istraživanjima to potvrdilo, kako su žene bolji šefovi, jer bolje slušaju, bolje mentoriraju i bolje rješavaju probleme.


 

zašto je super biti cura supermoći u čemu su cure jače u čemu su cure bolje

Još vijesti