Galerija The Songwriting Week sudionici The Songwriting Week - 1 The Songwriting Week - 2 +12 The Songwriting Week - 3

Svaka pomoć za uspjeh na glazbenoj sceni je dobrodošla, a ovo je jedna od njih. The Songwriting Week je projekt koji želi pomoći mladim nadama glazbene industrije da steknu znanje iz prve ruke i okušaju se u različitim poljima kreiranja glazbe.

Već se dvije godine održao projekt pod nazivom The Songwriting Week! Što to je i o čemu se radi? Radi se o glazbenom projektu koji promiče mlade talente, te koji mladima koji se žele baviti glazbom daje priliku da nauče nešto više o cijelom procesu izrade pjesme i da prođu sve to u praksi s profesionalcima, ljudima koji su već godinama na glazbenoj sceni. Osnivač ovog projekta je Marin Gospić, ravnatelj United POP akademije, a njegova je glavna ideja da da veliku odskočnu dasku mladim autorima. Pjesme s prošlogodišnjeg izdanja The Songwriting Weeka su nedavno izašle, a tu su svoje mjesto pronašli različiti žanrovi. Sada ćemo ti predstaviti nekoliko mladih koji su sudjelovali, a oni su: Lea Magzan, Antonio Ragač, Karlo Višnjovski i Lucija Stanković. Sada ćeš ih upoznati malo bolje i saznati iz prve ruke nešto više o The Songwriting Weeku – a naravno, tu su i njihove pjesme koje su nastale tijekom ovog projekta. Otkrili su nam odakle im inspiracija za njihovu pjesmu, što su sve naučili na TSW, po čemu će ga pamtiti, ali i gdje se vide u glazbenoj industriji – što ti može pomoći pokazati je li ovaj projekt i za tebe.

1.Reci nam nešto o svojoj pjesmi koja je nastala na The Songwriting Weeku! Što te inspiriralo za nju? O čemu govori?

Lea: "Za svoju pjesmu sam dobila inspiraciju od same sebe, naime govori o racionaliziranju svakog poteza i svake emocije, ja sam dosta sklona tome pa sam odlučila napraviti personifikaciju te racionalizacije. U pjesmi zapravo ta 'racionalizacija' priča s pjesničkim subjektom i muči ga dok ne poludi."

Antonio: "Moja pjesma zove se '10 Dana'. Ironično, sama pjesma je nastala u svega 3 dana tijekom TSW-a. Ideja je prvenstveno bila da preradimo jednu od mojih starijih pjesama, no nismo se mogli odlučiti koju bismo obradili, te smo odlučili napraviti novu. Inspiracija je došla od mojih prethodnih iskustava i shvaćanja, te samog 'beata'. Pjesma govori o toksičnom odnosu s curom, iz izrazito bipolarne perspektive."

Karlo: "Pjesma se zove 'Opio' i zapravo je trebala biti prva od tri u EP-u koji se zove 'Dreamland'. To je izmišljeno mjesto puno melankolije koje sam izmislio ležeći u mraku i odlučio napisati priču o tome. Mjesto koje je na prvi pogled raj, ali u dubini je sve mračno i strašno. 'Opio' priča o ulasku u taj svijet. EP možda nekad završim da se ispriča cijela priča, ali trenutno imam drugih, puno boljih projekata u planu."

The Songwriting Week sudionici - 2

Lucija: "Nije do nas je, kao i većina tugaljivih 17-ogodišnjačkih balada, pjesma o mom prvom (bivšem) dečku koju sam napisala prije godinu dana. Z++ ju je s lakoćom predivno obradio i producirao (hvala Z). Nema nikakvu duboku poruku, to su jednostavno bile misli koje su mi prolazile kroz glavu nakon što smo prekinuli. U prvotnoj formi imala je puno više riječi jer sam ja uvijek imala previše toga za reći, a on, kao što se može iščitati iz refrena, nije bio najpričljiviji. Na kraju sam zaključila da nitko od nas nije kriv u takvim situacijama. Shvatila sam da to i nije ništa strašno i sada obožavam biti sama (možda čak i previše)."

2.S kojim bi izvođačem volio/la jednog dana surađivati? I zašto baš s njim/njom?

Lea: "Uh, ima ih mnogo, najradije bih rekla David Bowie, a budući da je on pokojni, reći ću Maynard James Keenan, čovjek je opičeni genijalac, bend TOOL, A Perfect Circle, a i Puscifer me inspiriraju svaki dan, to je glazba koju vjerujem da osoba može slušati cijeli život bez da dosadi. I rekla bih da pišem o relativno sličnim temama."

Antonio: "Volio bih surađivati s Hiljsonom. Pratim njegov rad već jako dugo i mislim da je jedan od najboljih domaćih izvođača scene koju je i sam pomogao izgraditi. S tim, ima pregršt featova i zna što je potrebno ovisno o tipu pjesme na kojoj radi."

Karlo: "Od domaćih, najviše bih volio surađivati s Hiljetom jer mi je on idol u trap svijetu već godinama, makar mislim da koji god žanr napravimo zajedno, ispast će hit. Od stranih izvođača samo jednog idoliziram već jako dugo, a to je Abel Tesfaye (the Weeknd), iako je suradnja s njim skoro neostvariv san, sanjat ću je dok ne umrem."

Lucija: "Ba$ha radi tip glazbe koju bih voljela raditi, ali to mi je uopće glupo reći jer je toliko originalan i vješt u tome da se samo mogu nadati da ću mu jednom otpjevati hook ili strofu na pjesmi."

3.Koja ti se pjesma ovih dana najviše vrti u slušalicama?

Lea: "'Born for One thing' od Gojire, uz to 'Linger' od Cranberriesa."

The Songwriting Week sudionici - 1

Antonio: "Đorđe - 'Zovi Advokata'."

Karlo: "Nije baš specifična pjesma, ali u zadnje vrijeme mi se najviše vrte Pekijeva 'Fortuna', 'TNF' od Boreta i 'Fer' od Sjene."

Lucija: "Prvo mjesto dijele 'Ljubi Me Budalo' od Connecta i 'Homies' od Fred againa."

4.Koja je najbolja lekcija koju si naučio/la tijekom The Songwriting Weeka?

Lea: "Mislim da bi to bilo da predrasude u glazbi nisu istinite. Naučila sam da je kvalitetan glazbenik kvalitetan glazbenik, neovisno koji žanr glazbe radi, čak iako ne slušam taj žanr."

Antonio: "Najvrjednija lekcija koju sam naučio tijekom TSW-a je da je uvijek zabavnije i pozitivnije raditi u ekipi."

The Songwriting Week sudionici - 3

Karlo: "Ma toliko sam stvari naučio da ne mogu izdvojit jednu kao najbolju. U tih tjedan dana predavanja naučio sam svašta o aranžmanu, snimanju, marketingu, autorskim pravima i industriji općenito. Uz sve to, još sam doma detaljnije proučio skoro svaku temu tako da iskreno mislim da sam skroz spreman krenuti u taj svijet."

Lucija: "Treba poslušati što više ideja. Vjerovati procesu. I uživati, uživati i uživati u njemu."

5.Po čemu ćeš posebno pamtiti The Songwriting Week?

Lea: "Definitivno ću ga pamtiti po pjesmama koje su nastale, svaki dan mi se vrti jedna u glavi."

Antonio: "TSW pamtit ću najviše po iskustvu s vrhunskim producentom Lockroomom i svim kul ljudima koje sam upoznao."

Karlo: "Definitivno po ljudima. Sprijateljio sam se s jako puno ljudi koji su u glazbenoj industriji dulje nego što sam ja živ te su mi njihova iskustva i pogledi na cijelu industriju omogućili novi i zreliji način razmišljanja o svojoj glazbenoj karijeri. Ekipa s kojom sam provodio vrijeme je bila super, čak smo svi ostalu u kontaktu."

Lucija: "Po predobrim ljudima s kojima je prezabavno raditi i družiti se i prekorisnim savjetima koji mi redovito olakšavaju proces stvaranja glazbe."

The Songwriting Week sudionici - 4

6.Gdje se vidiš u budućnosti u glazbenoj industriji? Koja ti je neka želja koju želiš ispuniti na glazbenom polju?

Lea: "Ja se nadam kao izvođač, ali i u nekom administrativnom poslu, studiram poslovanje tako da definitivno bih voljela raditi neki menadžment, a to što sam izvođač mi samo pridodaje iskustvu i znanju potrebno za biti kvalitetan menadžer ili što već ću biti."

Antonio: "Radim glazbu zbog sreće koju mi to pruža, te nemam neke ciljeve u glazbenoj industriji. Ciljevi koje bih tada ipak volio ispuniti su da se ista glazba svidi potencijalnim slušateljima, te suradnja s određenim izvođačima koje izrazito cijenim."

Karlo: "Cilj mi je baviti se glazbom cijeli život te doći do nekog levela slave od kojeg mogu zarađivati dovoljno da mi ne treba drugi posao. Trenutno najveća stvar na 'bucket listi' mi je rasprodati Tvornicu solo koncertom, a kada se to ostvari krećem razmišljati dalje."

Lucija: "Glazbena industrija kao industrija mi se i dalje čini kao nešto daleko i neshvatljivo. Voljela bih jednostavno stvarati što više glazbe u bilo koju svrhu i razvijati se u tom području jer je užasno zabavno i ispunjavajuće. Ne mogu opisati koliko je dobro napraviti nešto svoje i osjetiti da si nešto, bilo što postigao s tim, fućka ti se što nije savršeno. A ako uz to još i dopre do ljudi, ne možeš biti sretniji. Također se želim moći u potpunosti opustiti u tom procesu jer osjećam da me i dalje strah pogrešaka iz kojih se, kako kažu, najbolje uči."

The Songwriting Week 2023. sudionici Lea Magzan Antonio Ragač Karlo Višnjovski Lucija Stanković glazba intervju sheesh

Još vijesti