Joško Gvardiol

Ovog vikenda, cijela Hrvatska s nestrpljenjem iščekuje nogometni spektakl. Naša reprezentacija u subotu odmjerava snage sa Španjolskom na Europskom prvenstvu. Kao i uvijek, nogometna groznica zahvatit će sve, uključujući i one koji možda nisu redoviti pratitelji ovog sporta.

Ako si ikada bila u društvu dečki dok gledaju nogomet, vjerojatno znaš kakav je to osjećaj. Atmosfera je užarena, emocije su na vrhuncu, a strast prema igri gotovo opipljiva. Iako uživaš u druženju i gledanju utakmice, ponekad se možeš osjećati kao autsajder jer se razgovor često vrti oko nogometnih pojmova i pravila koja ti možda nisu sasvim jasna.

 

 

 

 

 

 

@sihamsanad_ #worldcup #football ♬ original sound - AFVofficial

 

 

 

 

 

 

Jedno od provokativnijih pitanja koje se često postavlja u takvim situacijama, posebno kada dečki gledaju utakmicu s curama, jest: "Znaš li što je offside?" Taj trenutak može biti pomalo neugodan jer se odjednom osjećaš kao da bi trebala pokazati svoje znanje o igri, ali ne brini – nisi jedina koja se našla u toj situaciji.


Pa, znaš li odgovor na to pitanje?

Ako nisi sigurna, evo kratkog pojašnjenja koje će ti pomoći šokirati dečke idući put kad te to upitaju. Offside, ili na hrvatskom zaleđe, jedan je od najosnovnijih, ali i najkompliciranijih pojmova u nogometu. Pojam se odnosi na situaciju kada igrač dobije loptu u protivničkom polju, a pritom se nalazi bliže protivničkom golu od zadnjeg protivničkog igrača (ne računajući golmana) u trenutku kada mu je lopta upućena.

Da bolje pojasnimo, zamisli našeg napadača Ivana Perišića u jurnjavi prema golu. Luka Modrić mu dodaje loptu. Ako je Perišić u trenutku Modrićeva dodavanja bliži golu od zadnjeg protivničkog braniča, a ne samo od golmana, sudac će označiti zaleđe.
 

 

@explaineddaily Offiside rule in soccer/football explained in 1 minute #soccer #football #footballtiktok #edutok #fyp ♬ original sound - ExplainedDaily

 


Offside se ne dosuđuje samo zbog pozicije igrača, već i zbog trenutka kada mu je lopta upućena. Dakle, ako je igrač u trenutku upućivanja lopte u dozvoljenoj poziciji, zaleđe ne postoji, čak i ako se nakon toga nađe u zaleđu. Također, zaleđe se dosuđuje samo ako igrač koji je u zaleđu aktivno sudjeluje u igri, tj. ako igra ili pokušava igrati loptu, ometa protivnika ili koristi svoju poziciju za prednost.

Postoje mnogi primjeri u povijesti nogometa kada su odluke o zaleđu bile presudne za ishod utakmice. Ponekad, rasprave o tome je li igrač bio u zaleđu ili ne mogu trajati danima, a zahvaljujući modernoj tehnologiji poput VAR-a (Video Assistant Referee), te odluke sada su točnije, iako ne uvijek bez kontroverzi.

via GIPHY

U svakom slučaju, razumijevanje ovog pravila može učiniti gledanje nogometa puno zabavnijim i manje zbunjujućim. Sada kada znaš što je offside ili zaleđe, možeš samopouzdano odgovoriti na to često postavljeno pitanje i uživati u subotnjoj utakmici s prijateljima. Nadamo se da će naši dečki izbjeći zaleđe i postići mnogo golova za pobjedu. Naprijed Hrvatska!

Šutalo i Modrić Hrvatska izgubila na startu Eura: Španjolska lakoćom do visoke pobjede!

Luis de la Fuente Španjolci objavili popis za Euro: S ovim igračima idu na Hrvatsku

Laura Svi misle da je divno i bajno biti s nogometašem – djevojka Danija Olma otkrila kakve komentare dobiva

EURO 2024, RASPORED EURO 2024: RASPORED nokaut faze i rezultati svih utakmica prvenstva

europsko prvenstvo 2024 utakmica nogomet Hrvatska Španjolska offside zaleđe

Još vijesti