Lov na štakore na jednom novozelandskom otoku

Stanovnici otoka Stewarta iz Novog Zelanda muku muče s najezdom glodavaca.

Ministarstvo okoliša i Odjel za zaštitu prirode Novoga Zelanda proglasili su štakore štetočinama, koji prijete dugoročnom opstanku nekih autohtonih ptičjih vrsta, posebice kivija.

Akciji istrjebljenja pridružila se i lokalna otočna škola koja je svojim učenicima organizirala nesvakidašnje natjecanje u hvatanju štakora. Tako su i djecu različitim nagradama potaknuli da ubiju što više glodavaca, a koji predstavljaju veliki problem za ovu malu zajednicu, piše Guardian.

Tijekom izazova koji je trajao 100 dana, 40 učenika uhvatilo je više od 600 štakora. Jedan petogodišnjak je bio i više nego uspješan: tijekom tri mjeseca uhvatio je čak 60 štakora. No pobjedu mu je odnijela Bella McRitchie-King s uhvaćena 64 glodavca.

„Jednom smo išli u šetnju i vidjeli više štakora, nego ptica. Penjali su se na drveće kako bi došli do ptičjih gnijezda i pojeli njihova jaja“, rekla je 11-godišnja pobjednica natjecanja.

Na televizijskom prilogu se vidi kako mali natjecatelji izbacuju štakore na travnjak i uspoređuju ih po veličini i izgledu. To je zato što je škola dodjeljivala posebne nagrade i uvela razne kategorije pa su tako priznanje dobili oni koji su uhvatili štakora s najljepšim krznom. Posebno se birao štakor s najvećim zubima i najdužim repom.

Stanovnici ovog malog otoka vrlo su se rado odazvali akciji očuvanja okoliša, no nismo sigurni bi li ljudi s jednakim entuzijazmom pristupili da se nešto slično održava kod nas. 

 

natjecanje u lovu na štakore štakori neobično natjecanje Novi Zeland otok Stewart ptica kivi

Još vijesti