Slika nije pronađena

Učenici srednje škole u ponedjeljak su na stol dobili 'serviran' toliko težak test da su čak i profesori imali problema s njegovim rješavanjem. Možeš pretpostaviti koliko je bio težak kad su roditelji masovno kontaktirali novozelandsku obrazovnu instituciju nadležnu za sastavljanje testova (NZQA) i kad je ministar obrazovanja Chris Hipkins zatražio iscrpno izvješće o problemu.

Profesori matematike mučili su se s rješavanjem nekih zadataka namijenjenih petnaestogodišnjacima, naročito u dijelu koji se odnosi na geometrijsko razmišljanje, piše britanski Guardian.

NZ Qualifications Authority Lvl 1 Math/Stats Exam 2017 by The Guardian on Scribd


'Mislim da je ispit bio promašen, odnosno pretežak. Zabrinuta sam zbog učinka koji bi mogao imati na samopouzdanje učenika. Mi već vodimo tešku borbu jer postoji stigma oko matematike i ovo definitivno ne pomaže srušiti barijere koje učenici imaju vezano uz taj predmet', rekla je srednjoškolska učiteljica matematike Amanda Fraser.

Čak i učenici koji su se tjednima pripremali za taj ispit, nisu ovaj test uspjeli riješiti.


A o problemu su se oglasili i iz nadležne institucije komentarom da vjeruju da je test u skladu s nacionalnim kurikulumom i da ga je sastavila skupina iskusnih učitelja.

Pa zašto je to uopće bitno?

Zato da znaš da nije uvijek nama u RH najgore. Isti problemi muče učenike diljem svijeta. I matematika je svugdje teška.

Foto: Pixabay/Guardian

M.Z.


Pročitajte još:

OMG Profa kaznila učenika na ttlno čudan način pa dobila otkaz

Učenje u srednjoj i učenje na faksu - ima li razlike kad je učenje u pitanju?

Testovi će doći brzo - nauči 'bolje' čitati i razumijevati pročitano uz pomoć ovih savjeta

Novi Zeland matiša Teško rješenje profesor matematika problem matka test