Ekološka aktivistica Greta

Ne moraš za blagdanskim stolom članovima obitelji i rodbine „soliti pamet“ o svim lošim navikama kojima uništavamo planetu, ali bi ih vlastitim primjerom mogla potaknuti na promjene i ponuditi neka nova rješenja.

Donosimo ti ideje kako da i dalje ostaneš u blagdanskome duhu i raspoloženju, a da pri tome bespotrebno ne zagađuješ okoliš.

1. Odaberi pravo božićno drvce

Drveće su pluća planete, a svake godine milijuni božićnih drvaca završe odbačeni negdje na odlagalištima otpada. Kod odabira bora, apeliraj na članove obitelji da se odlučite za onaj u lončanici. Možda će biti malo skuplji izbor, ali nakon što prođu blagdani, možeš ga ostaviti u tegli da raste pa da bude i za iduću blagdansku sezonu ili ga možeš negdje posaditi.

2. Umjesto kupovine totalno promašenih darova, organiziraj razmjenu

Koliko si puta tek-toliko, reda radi, razvukla osmijeh od uha do uha, nakon što si otpakirala poklon. Svi smo se našli u takvoj situaciji, za Božić je nepisano pravilo da jedni druge darivamo, a onda ti pokloni budu nerijetko i pravi promašaji. Zašto ne bi predložila svojem društvu da si poklanjate nešto što već imate, ali baš i ne koristite. Zašto ne bi prijateljici poklonila narukvicu koju ne nosiš ili onu knjigu koja ti skuplja prašinu na polici, a ti je nikada nisi pročitala, jer ne voliš ljubiće. Može to biti jedno slatko blagdansko razmjenjivanje, a vjeruj: i tvoj novčanik će ti biti zahvalan.

3. Pažljivo s papirom za zamatanje poklona

Ako nemaš kod kuće papir za zamatanje poklona, prilikom kupovine možeš dati prednost onom recikliranom. I naravno, kad dobiješ nekakav poklon u lijepo zamotani ukrasni papir, budi nježna prilikom otpakiravanja tog poklona, jer taj papir možeš pametno spremiti i iskoristiti za sljedeću godinu.

4. „Nakuhavanje“ sve one hrane, koja na kraju završi u smeću

Na Božić svi vole pripremati više nego im treba. Dobro, možda nemaš u kući glavnu riječ prilikom kreiranja blagdanskog menija, ali možeš svakako svojim ukućanima predložiti da se višak hrane npr zamrzne. Ionako konzumiramo previše hrane životinjskog podrijetla, što je neodrživo za okoliš i planetu. Zato sve one sarmice viška lako staviš u zamrzivač i odmrzneš nekad kad ti bude već trebalo i kad nitko u kući neće imati volje ni energije kuhati, a željeli biste pojesti nešto dobro.

5. Dekoracije iz kućne radinosti

Zašto kupuješ svake godine umjetnu mahovinu, kad možeš samo malo prošetati do obližnjeg parka ili šume i pronaći tamo što ti treba. Usputno možeš testirati onu teoriju koju si naučila u školi, kako mahovina raste na sjeveru pa provjeriš je li to uistinu tako. Kesteni, češeri, orasi, plodovi divljeg šipka ili žirevi, uz malo mašte se mogu pretvoriti u idealne blagdanske dekoracije, a čitav proces izrade može biti idealna prilika za obiteljsku zabavu i druženje. Krenite već ovaj vikend s izradom adventskih vjenčića

6. Odaberi LED božićne lampice

Kratko i jasno, one koriste puno manje električne energije. Naravno, lampice bi bilo poželjno gasiti preko noći, jer osim štednje energije, to je daleko i sigurnije. Zašto da osim Djeda Božićnjaka, tvoju kuću moraju posjećivati i vatrogasci.

 

 

Božić 2022 štednja za Božić ekologija i Božić ekološka osviještenost za blagdane EKO Božić Zagađivanje okoliša božićno drvce iz lončanice papir za zamatanje poklona Led lampice božićne dekoracije

Još vijesti