Margot Robbie in Mary Queen of Scots

Svi smo čuli za izreku kako ljepota boli i kako zbog nje treba trpjeti. Očito da to ima svoje korijene u povijesti, jer žene kroz stoljeća zbog ljepote - ne samo da su trpjele, već su i umirale.

Iako su neki od današnjih sastojaka u makeup-u isto tako pomalo upitni, to je ništa u usporedbi s čistim otrovima koji su se nekad podrazumijevali u makeup rutini i uljepšavanjima.

Od opasnih tvari, do opasnih postupaka, pogledajmo sve apsurde koje su cure radile kroz povijest, samo kako bi bile lijepe.

1. Malo arsena za ljepši ten

U 19. stoljeću čista bijela put i koža bili su ideal ljepote. Za savršeni porculanski ten i bljedilo koristile su se čudotvorne tablete s dodatkom arsena koje su garantirale izbjeljivanje kože i postizanje željenog učinka. Ne morate imati peticu iz kemije da biste znali da arsen spada u kategoriju najjačih otrova. 

 

 

2. Talijeva sol za depilaciju

Cure su se uvijek željele riješiti dlačica. Tako su Europljanke u prošlosti koristile talijevu sol. Možda su noge poslije upotrebe ovoga bile glatke, ali talijeva sol je zapravo otrov za glodavce, kojim možete otrovati i sebe.

3. Malo otrova za sjaj očiju

„Belladona“ je biljka koja raste u mediteranskim zemljama, a naziv joj dolazi do talijanske riječi, što znači „lijepa žena“. Ovo ime nije dobila slučajno, već zato što su je venecijanske dame u vrijeme renesanse koristile kao kozmetičko sredstvo. Malo soka iz ove biljke moglo vam je proširiti zjenice, čineći pogled prodornijim i senzualnijim. Možda ste mogli osvojiti kakvog aristokrata, ali ste od čarobnih kapljica beladonne riskirali i sljepoću.

4. Radioaktivna kozmetika

Nakon što je Marie Curie otkrila radij, on se počeo koristiti i u kozmetičke svrhe. Jedna je tvrtka (Tho-Radia) tako ponudila kreme, rumenila za lice i ruževe za usne s radijem. Vjerovalo se da kozmetika s radijem izglađuje bore, poboljšava protok krvi i usporava starenje. No, realno – cure i žene koje su ovo koristile susrele su se s neuobičajenim prijelomima kostiju i malignim tumorima.

 

 

otrovni makeup arsen radioaktivna kozmetika otrovi u kozmetici

Još vijesti