Slova

Svake se godine sada već tradicionalno odabire jedna riječ koja dobiva titulu riječ godine. Koja će to biti riječ ovisi o protekloj godini.

Svake godine američki izdavač rječnika, kuća Merriam-Webster objavljuje riječ godine. Iznimka nije ni ova godina. Već su sada objavili koja je to riječ po njima riječ 2022. godine. To je „gaslighting“. Riječ koja kao takva ne postoji u hrvatskom jeziku i ne može se prevesti jednom riječju. Vjerujemo da si čula za ovu rije i da ju povremeno i koristiš. U doba kada imamo hrpu krivih informacija i fejk vijesti, teorija zavjere, trollova na internetu i svih mogućih laži i prijevara, gaslighting se čini kao savršena riječ godine. Što je zapravo gaslighting? Ova riječ označava čin ili naviku namjernog dovođenja drugih u zabludu, za svoju vlastitu korist.

Tijekom ove godine je traženje ove riječi naraslo za čak 1740%! Ova riječ zvuči kao da je izmišljena nedavno, ali zapravo postoji od 1938. godine kada se koristila u kazališnom komadu u smislu da je muškarac pokušavao uvjeriti svoju ženu da je luda. To je situacija koja savršeno opisuje što je gaslighting. Kasnije se tijekom godina njeno značenje samo proširilo, ali to je zapravo srž koja ju savršeno objašnjava.

riječ godine 2022 merriam webster gaslighting značenje

Još vijesti