DIY mali biznis

Rast popularnosti društvenih mreža nekima je pomogao da pokrenu svoje male biznise i naprave si super reklamu, ali isto tako, mladi su takve ljude sada počeli zezati. Neki niti ne shvaćaju što rade i zato bi roditelji trebali reagirati.

Otkad se pojavio TikTok imamo itekako veliki boom malih biznisa, veći nego ikada. Hrpa je ljudi pokrenula svoje male DIY tvrtke u kojima proizvodi nakit, svijeće, privjeske ili šminku. Društvene su im mreže super pomogle da se promoviraju, ali su im donesle i jedan problem. Mlade ljude koji ih na jedan način zezaju i donose novčanu štetu. Jedna se tako djevojka požalila da joj se po već tko zna koji put dogodila ista stvar, da je sad stvarno ljuta i da mora reagirati.

Čišćenje i pospremanje Razlog zašto su mladi u Hrvatskoj odjednom počeli pospremati, čistiti i pomagati mamama

Kako bi se ovakvi mali biznisi promovirali, postalo je popularno da snimaju kako pakiraju narudžbe za svoje kupce. Iz nekog razloga, svima nam je to zabavno za gledati. I tako su mladi počeli raditi fejk narudžbe. Ne pitaju roditelje mogu li kupiti niti imaju namjeru to sami platiti, ali svejedno samo naruče. Neki čak idu toliko daleko da namjerno stave krivu adresu!

 

@fairy.corner Stvarno sam ljuta na ovakve stvari. #malibiznis #biznis #balkantiktok #hrvatska #croatia #paket #heklanje #scrunchies #smallbusiness #shopify #poklon #idejazapoklon ♬ original sound - Marta Bašnec Cvetko

 

Naruče hrpu stvari, a pošto se plaća kod preuzimanja paketa, kada on dođe, roditelji to ne žele platiti. I tako mali biznisi gube na poštarini, materijalu koji koriste za pakiranje, ali i na svom vremenu. Ona je navela primjer da je tako izgubila čak 800 kuna! Za jedan mali biznis to je jako puno. Nažalost, mnogi ovakvi mali DIY biznisi ne mogu staviti plaćanje unaprijed jer će tako izgubiti dobar dio narudžbi, a isto tako, ne mogu znati tko je naručio za ozbiljno, a tko ne. Ova cura apelira da svi oni koji nisu punoljetni, prije nego nešto ovako kupuju, kažu roditeljima i traže dozvolu. Kupiti nešto samo da vidiš na TikToku kako to netko pakira, nije ni malo u redu. Ako ti mama ili tata nisu rekli da možeš to kupiti, nemoj naručivati!

Maddie Lambert Iskustvo tinejdžerice koja je ostala trudna s 14 godina: 'Mislila sam da će me se moja obitelj odreći'

mladi mali biznisi problem tiktok nova zabava trend štetno

Još vijesti