Kradljivica knjiga/Igre prijestolja

Knjige su mjesta gdje tražimo inspiraciju. Čak i ako možda niste ljubitelj čitanja, zasigurno vam se u rukama barem jednom našla neka knjiga, čiji glavni lik vas je oduševio.

Možete li se sjetiti knjige u kojoj je ženski lik bio toliko jak, snažan i inspirativan, da ćete je se najvjerojatnije zauvijek sjećati?

Mi vam donosimo nekoliko ženskih likova iz knjiga koje su prava inspiracija pa ako ih i ne znate iz knjiga, vrlo vjerojatno ih znate iz filmskih i tv adaptacija.

Ženski karakteri u ovim knjigama su hrabre, pametne i duhovite. One su isto tako pune nesavršenosti, mana i unutrašnjih kolebanja, koje ipak nekako uspijevaju nadvladati. Baš zato su inspiracija.

Jo March

Josephine March iz romana „Male žene“ strastvena je, pametna i odvažna. Voli svoju slobodu i ne libi se prkositi pravilima. Upoznajemo je u tinejdžerskim godinama dok još mašta kako će učiniti nešto predivno kad jednog dana odraste, što joj na kraju i polazi za rukom. Odvažna mlada djevojka opirala se tradicionalnim ulogama i probijala svoj put u svijetu muškaraca. Baš zbog svoje neovisnosti, avanturističkog duha i buntovne prirode, upravo je Jo inspiracija mnogim djevojkama koje se upoznaju s ovim likom u navedenom romanu

Liesel Meminger

„Kradljivica knjiga“ se do svoje desete godine susrela s nizom nesretnih događaja. Radnja se odvija u nacističkoj Njemačkoj, gdje glavna junakinja biva odvojena od majke te ostavljena u udomiteljskoj obitelji. Kroz knjigu vidimo put odrastanja; od problematične djevojčice do zrele i predivne žene. Liesel je motivirana snažnim idealom pravde. Ne slijedi slijepo sve ono što društvo diktira, već sve propitkuje.

Scarlet O'Hara

U knjizi „Prohujalo s vihorom“, Scarlet upoznajemo kao mladu pripadnicu društvene elite. Imala je privilegiran život, dok sve to nije nestalo u građanskom ratu. Kako bi preživjela, manipulirala je svima što joj se našlo na putu, povrijedila je mnoge, no ona je bila samo žena gladna ljubavi. Njezin lik kroz knjigu evoluira, ona od privilegiranog i sebičnog razmaženog derišta postaje osoba koja u potpunosti preuzima na svoja leđa teret odgovornosti za obitelj i imanje. Scarlet je komplicirana junakinja koja nikog ne ostavlja ravnodušnim. Voljeli je ili mrzili, Scarlet je ta koja će preživjeti i koja nas podsjeća kako god da danas crno bilo, ali sutra ipak dolazi novi dan.

Hermiona Granger

Ona pokazuje snagu, pamet, emocije, talent i ne boji se reći što misli. Neprestano preispituje što je to pogrešno u svijetu, bez ispričavanja. Vođena je svojim moralnim načelima, a pokazala nam je kako i štreberice mogu biti privlačne.

Arya Stark

Ona je najmlađe dijete obitelji Stark iz serijala knjiga „Pjesma leda i vatre“, autora Georgea R. R. Martina. Unatoč gubitku obitelji i tome što je ostala prepuštena sama sebi, Arya preživljava. Kroz cijeli serijal, naučila nas je kako je važno ostati uporan. Isto tako je važno nikad ne izgubiti svoj fokus niti cilj. Sljedeći puta kad poželite odustati od nečega, sjetite se samo Arye. Ma koliko stvari bile loše, uvijek postoji svjetlo na kraju tunela.

Lizzie Bennett

Radnja knjige „Ponos i predrasude“ smještena je u 19. stoljeću, kada svijet nije bio fer prema ženama. To je bilo vrijeme kada su se smatrale manje inteligentnima od muškaraca i kada su bile lišene nekih osnovnih prava, koja se danas podrazumijevaju. Život u takvom surovom vremenu, glavnu junakinju Lizzie, nikad nije spriječilo da kaže ono što misli. U doba kad su žene uvelike bile ovisne o muškom spolu, Elizabeth se tome odupirala. Prokazivala je otrovnu muškost te se suprotstavljala onima koji ne poštuju nju ili njezino mišljenje.

inspirativni ženski likovi ženski likovi iz knjiga koji su inspiracija Jo March Male žene Liesel Meminger Kradljivica knjiga Igra prijestolja prohujalo s vihorom

Još vijesti