Libresse - 3

U sklopu kampanje “V za vaginu” koja želi potaknuti javnost na rješavanje problema menstrualnog siromaštva, donirano je ukupno 240 uloškomata i gotovo 150.000 uložaka u 34 hrvatska učenička doma.

Prema rezultatima istraživanja Udruge za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter iz 2020. godine, čak trećina žena u Hrvatskoj (33%) prisiljena je štedjeti na ulošcima, 10% njih nije u mogućnosti kupiti dovoljno uložaka kako bi ih redovito mijenjale, a 36,4% žena mora kupovati manje kvalitetne menstrualne potrepštine zbog njihove cijene.

Menstrualni ulošci Greške koje radimo kada imamo mengu: Nemoj ovih 8 ponoviti i sljedeći put kad ti dođe

Istraživanje je ukazalo i na druge ključne probleme, a jedan od njih je i izostanak iz škole ili s posla zbog menstrualnih bolova, nedostupnosti menstrualnih potrepština ili nedostatnih higijenskih uvjeta.

Libresse - 2

Iz tog razloga, Libresse je pokrenuo kampanju “V za vaginu”, kojom se želi ukazati na problem menstrualnog siromaštva koji je prisutan i u Hrvatskoj. Upravo kako bi potaknuo pozitivne promjene, Libresse je donirao 240 uloškomata i gotovo 150.000 menstrualnih uložaka u 34 učenička doma diljem Hrvatske. Akciji su se odazvali domovi iz 14 županija te Grada Zagreba u kojima boravi više od 2.500 učenica. “U Hrvatskoj je pojam menstruacije i dalje svojevrsna tabu tema, za menstruaciju se koriste različiti termini, o njoj se ne priča javno, kao ni o problemu menstrualnog siromaštva. Libresse o ovim temama javno progovara kako bi se dugoročno destigmatizirala priča i o menstruaciji i o menstrualnom siromaštvu. Naš je cilj potaknuti pozitivne promjene i proaktivno djelovati, zbog čega smo i pokrenuli inicijativu podjele uloškomata po učeničkim domovima diljem cijele zemlje. Reakcije su zaista pozitivne, predstavnici domova javili su nam se u kratkom roku sa željom da se i u njihove prostore instalira uloškomat s besplatnim ulošcima, a s akcijom planiramo nastaviti i u narednom razdoblju”, istaknula je Antonija Podnar, brand menadžerica za Libresse u tvrtki Essity Croatia.

Libresse - 1

Da bi menstrualne potrepštine bile dostupne širem krugu žena, saborska zastupnica Sabina Glasovac tražila je milijun eura za besplatne zalihe menstrualnih higijenskih potrepština u obrazovnim ustanovama i skloništima za žene žrtve nasilje – i Vlada je dala suglasnost, piše Dnevnik.hr.

Menstruacija Hrana i piće zbog kojih će ti menstruacija biti obilnija – pazi što jedeš u 'one dane'

Što znači da će sljedeće godine mnogim djevojkama i ženama ovo biti problem manje. Menstrualno siromaštvo je stvaran problem i mnogi ističu kako bi ove potrepštine za žene trebale biti besplatne. Daleko smo još od toga, ali i ovo su mali koraci na bolje.

menstruacija libresse menga Menstrualno siromaštvo v za vaginu akcija Hrvatska

Još vijesti