Harry Potter i U potrazi za Alaskom

Kroz godine su se brojne knjige našle na listi zabranjenih u školama, a moglo bi te iznenaditi da je jedna od njih bila i Harry Potter. Nisu smjele biti dio lektire niti ih je bilo moguće posuditi u školskoj knjižnici.

Sigurno se pitaš o čemu su to te knjige jer mora biti nešto posebno kontroverzno da bi bile zabranjene. Iznenadit ćeš se kada vidiš neke od naslova s liste i razloge zašto su zabranjene, a koji su pomalo smiješni i zvuče kao da su iz srednjeg vijeka, ali nisu. Neke su od knjiga upravo zahvaljujući zabranama postale popularne jer kada ti netko kaže da je nešto zabranjeno, onda baš to želiš. Škole su reagirale i knjige su maknute s polica i što dalje od učenika, iako ne vjerujemo da ih je to spriječilo u čitanju baš tih knjiga. Na zahtjev učenika i učitelja, neke su od ovih knjiga ipak vraćene u lektiru i u škole, ali neke nisu. Pogledaj neke od razloga zašto su ove knjige bile zabranjene.

1.J.K. Rowling: Harry Potter knjige
Jedna je škola u Nashvillu, u SAD-u, maknula s polica knjižnice sve Harry Potter knjige i čak su poslali i obavijest roditeljima da ih opomenu da ne dopuštaju djeci čitati ove knjige jer su u njima čarolije koje su prave i ako ih netko čita može prihvati zle duhove. Ovo ni nije prvi put da su Harry Potter knjige bile zabranjene. Dogodilo se to još nekoliko puta, a prozvane su nasilnima i sotonističkima.

 

 

2.Harper Lee: Ubiti pticu rugalicu
Ovaj je roman postao klasik američke književnosti, knjiga koja je uvijek na listama klasika i knjiga koje svatko mora pročitati barem jednom u životu. Maknuta je i ona s polica jer kako neki tvrde, potiče rasizam i nije namijenjena za mlade.

3.Mark Twain: Pustolovine Huckleberryja Finna
Knjiga je objavljena davne 1884. godine, i iako je danas dio školske lektire, to nije uvijek bilo tako. Kada je izašla, osim što je bila zabranjena (razlog je bio da je preloša i da to nije književno djelo), smatrala se smećem i nečem što nitko pametan neće čitati.

4.Jay Asher: 13 razloga
Knjiga po kojoj je nastala jedna od najpoznatijih Netflixovih serija je po izlasku i sama bila kontroverzna jednako kao i serija. Bila je zabranjena u mnogim školama zbog sadržaja jer su mislili da popularizira samoubojstvo.

 

 

5.J.D. Salinger: Lovac u žitu
Još jedna od knjiga koja se smatra klasicima, ali to nije uvijek bilo tako. Danas se čita kao lektira, a prije je bila zabranjena u školama jer su profesori bili zabrinuti zbog vulgarnosti u njoj.

Čitanje knjige Kako pročitati dosadnu lektiru? 7 savjeta koji će ti pomoći da dođeš do kraja knjige

6.Anna Frank: Dnevnik Anne Frank
Ova je knjigama jedna od onih lektira koju se čak i čita sa zanimanjem jer je drugačija i pisana na malo zanimljiviji način. Ipak, priča Anne Frank je za neke škole bila problematična zbog pornografskih dijelova. Ludost.

 

 

7.George Orwell: Životinjska farma
U ovom su slučaju reagirali roditelji, a ne učitelji. Knjigu su po izlasku uspjeli izgurati iz nekoliko škola jer je po njima ta knjiga komunistička propaganda i ništa više.

8.John Green: U traganju za Alaskom
John Green je autor teen knjiga koje bi sigurno čak i učenici rado čitali. E pa 2015. godine je bila zabranjena zbog uvredljivog jezika i previše eksplicitnih seksualnih scena.

 

 

9.E.B. White: Charlotteina mreža
2006. godine je ova knjiga bila zabranjena jer je roditeljima smetalo to što su u njoj životinje koje pričaju, što su proglasili bogohulnim i neprirodnim. Osim toga, smetala ih je i smrt pauka na kraju knjige jer su smatrali da je to tema o kojoj se s djecom ne bi trebalo pričati.

Knjige Najpopularnije knjige u zadnjih godinu dana: 10 naslova koje čitaju baš svi – a mogle bi se svidjeti i tebi

10.Khaled Hosseini: Lovac na zmajeve
Knjiga koja je prodana u milijunima primjeraka 2003. godine i hvaljena na sve strane, školama nije bila dovoljno dobra. Tvrdili su da u njoj ima seksualnog nasilja te da poziva na terorizam i da promiče islam.

Svi su ovi razlozi daleko od istine i pomalo smiješni, a ako si pročitala neke od ovih knjiga onda ćeš još bolje prepoznati koliko sve ove zabrane nemaju smisla i da su totalno krivo shvatili radnju i poruku.

knjige zabranjene knjige kontroverzne knjige zabranjene u školama zabrane

Još vijesti