Pisanje ispita

Zamisli situaciju: riješiš maturu, imaš za prolaz, super si učenik, napokon možeš upisati fakultet koji želiš – i onda zbog birokracijske greške ostaneš bez te mogućnosti. Od svih situacija koje se mogu dogoditi na maturi, ovo je jedna od najgorih.

Bila je korak pred upisivanjem fakulteta iz snova – i onda ipak nije to mogla napraviti, i to ne zbog toga što nije znala riješiti maturu, već zbog sitne birokracijske pogreške. Laura posljednjih dana prolazi kroz noćnu moru zvanu 'hrvatska birokracija'. Poništen joj je ispit iz hrvatskog na maturi, ali ne zbog toga što nije znala, već zbog toga što se potpisala imenom i prezimenom na esej. I sada zbog te sitne greške neće moći ove godine upisati fakultet.

Slika nije pronađena Fakulteti u Hrvatskoj na koje se upisuju oni s najboljim ocjenama: Top 5 izbora odlikaša

Htjela je upisati Muzičku akademiju, ali izgleda da ove godine ništa od toga. Pravila na maturi su stroga i treba ih jako dobro čitati, što profesori prije pisanja često i naglašavaju, ali svima se dogodi greška. Komisija NCVVO-a je njen potpis ocijenila kao 'nedopušteno ponašanje' i diskvalificirali su ju, piše Dnevnik.hr.

Nažalost, neće imati ni pravo na žalbu ili prigovor, već će morati maturu polagati sljedeće godine ispočetka. Sitna greška, ali dovoljna da nastanu ogromni problemi. U vrijeme pisanja mature maturanti su ionako već pod stresom i na vrhuncu umora od učenja i svega. Jer koliko god matura bila lagana, i dalje je to stres jer se radi o ispitu koji će ti odrediti tijek života u sljedećoj godini ili više. Definitivno nezasluženo diskvalificiranje ili je u redu, jer pravila su pravila? Reci nam što ti misliš u anonimnoj anketi.

Je li Laura zaslužila zbog ovakve greške da joj se poništi matura?

Ukupno glasova:

Maturantica Došla je na maturalnu večer s najslađom pratnjom ikada – maturantica postala viralna

Državna Matura maturanti pad na maturi administracija razlog pravila na maturi

Još vijesti