We Can Do It

Danas je 8. ožujka, još jedan Međunarodni dan žena. Svi znamo da je ovaj dan nastao kao spomen na borbu za ženska prava i za emancipaciju, koju su desetljećima i stoljećima sve one hrabre žene prije nas tražile.

Zahvaljujući hrabrosti tih žena koje su podigle svoj glas, danas uživamo neka prava koja su prije 150 godina bila nezamisliva, poput prava na glasovanje, prava na obrazovanje ili prava na posjedovanje privatne imovine.

Zamislite da želite ići na fakultet, ali ne možete, samo zato što ste cura. Dakle, za sva ona prava koje danas uzimamo zdravo za gotovo, neke su žene protestirale, bile zatvarane, osuđivane i maltretirane, ali njima danas možemo biti zahvalne da smo tu gdje jesmo.

I možda vam se čini da je bitka za ženska prava stala i da smo ostvarile sve što smo trebale.

No, navest ćemo vam 7 razloga, zašto još uvije trebamo slaviti Dan žena i zašto borba za naša prava još uvijek traje.

1. Djevojke i žene diljem svijeta i dalje nemaju jednak pristup obrazovanju

Nažalost, u nekim dijelovima svijeta curama se i dalje brani odlazak u školu ili se na različite načine pokušavaju sabotirati njihovi pokušaji da se obrazuju. Ima zemalja u kojima niti osnovno obrazovanje nije besplatno pa se obitelji radije u školu odlučuju slati mušku djecu, dok djevojčice ostavljaju kod kuće. Mogli biste odmahnuti rukom da je to treći svijet, ali svejedno je žalosno da se susrećemo s takvim problemima u 21. stoljeću.

2. Žene još uvijek nisu jednako zastupljene na pozicijama moći

Tu uopće ne govorimo o zemljama trećeg svijeta, nego o zemljama zapadnog, razvijenog i demokratskog svijeta. Muškarci su i dalje brojčano zastupljeniji na pozicijama moći, počevši od politike, ekonomije, poduzetništva, kulture, ali i u drugim sferama. To ne znači da na poziciji moći nema fantastičnih žena koje ostvaruju zavidne rezultate. Ima ih, ali one su i dalje u manjini.

3. Nasilje nad ženama i dalje se prihvaća pod „normalno“

Tijekom 2017. godine pokret #MeToo potaknuo je mnoge žene da progovore o nasilju koje su doživjele u nekom periodu svog života. Nakon brojnih optužbi protiv Harveya Weinsteina, naslovnice mnogih medija kao i društvene mreže bile su prepune priznanja žena koje su se konačno ohrabrile da progovore o iskustvima zlostavljanja i seksualnog uznemiravanja kojeg i dalje trpe u filmskoj industriji, svijetu mode, glazbe, politike ili umjetnosti. Prvo su o tom problemu progovorile žene s javnog života, a onda i anonimne djevojke. Tako je primjerice, vrlo popularna u Hrvatskoj i susjednim zemljama, postala Facebook stranica „Nisam tražila“, gdje su mnoge djevojke i žene anonimno dijelile svoja iskustva i pisale zašto ih je bilo strah prijaviti da su zlostavljane.

4. Zato što se djevojke koje su žrtve nasilja - proglašava krivima

Nažalost, mnoge su djevojke i žene diljem svijeta žrtve su seksualnog nasilja. Mnoge od njih šute, kako ne bi bile osuđivane. Često puta kada na društvenim mrežama isplivaju takvi slučajevi, možete pročitati mnoge komentare kojima se žrtve osuđuju, stigmatiziraju i izlažu poruzi. Ne osuđuje se nasilnik, nego se osuđuje djevojka i njezino ponašanje, izgled ili oblačenje pa često prekratka suknja ili previše otvorena haljina budu argument kojim se sugerira da je cura „izazivala“. Često puta cure šute, jer se boje da im nitko neće vjerovati, a i sami zlostavljači i društvo ih uvjere da su odgovorne za ono što im se dogodilo.

5. Zato što se djevojke još uvijek suočavaju sa stereotipima

Rodni stereotipi su još uvijek tu, od onog banalnog da su žene gori vozači od muškaraca, do onog da su dečki bolji u matematici ili da postoje tradicionalno muška ili ženska zanimanja. Iako možda djeluju bezazleno, stereotipi su itekako opasni, jer postaju nešto u što ljudi nesvjesno krenu vjerovati, a to pak može sputati mnoge cure od najranije dobi, koje se ograniče u svojim životnim ambicijama i ciljevima samo zato što su cure i smatraju da one to ne mogu.

6. Zato što se curama agresivno nameću standardi ljepote

Naša tijela pripadaju nama i trebale bismo se osjećati slobodno, samouvjereno i voljeti se zbog toga kako izgledamo. Nažalost nas društvene mreže uvjeravaju da nismo dovoljno lijepe ili dovoljno dobre ako fotku nismo provukle kroz filter ili ako nemamo uvučene obraze, podignute jagodice ili pozadinu poput Kim Kardashian. Ljepota dolazi u različitim oblicima. Naša ljepota može totalno prkositi nametnutim standardima, ali to je ono što nas čini posebnima. 

7. Zato što još uvijek nismo potpora jedna drugoj

Nažalost, žena je ženi vuk i najčešće najružniji komentari o nekoj ženi dolaze upravo iz usta žena. Zapravo, tužno! Kada se ne bismo osuđivale, kada bismo jedna drugoj bile podrška, kada bismo slavile naše uspjehe; svijet bi bio puno ljepše mjesto.

Dan žena zašto slaviti dan žena Međunarodni dan žena 8. mart Ravnopravnost spolova važnost dana žena

Još vijesti