67

81%

Da, jako me privlače tetovaže, želim ih!

19%

Ne, meni se tetovaže nimalo ne sviđaju i ne želim nijednu!

Imaju ih nogometaši, pjevači, glumci i čitava plejada bogatih i slavnih. Imaju ih i obični smrtnici, neki više, neki manje. Tetovaže su opet u modi ili jednostavno i nisu izašle iz nje.

No, jedna je razlika očita – prije se uvijek smatralo da su tetovaže nabijene testosteronima, odnosno da su uglavnom rezervirane za mušku populaciju. Danas je situacija znatno različita – prema nekim istraživanjima, od svih ljudi koji imaju tetovažu, 59 posto njih su djevojke i žene, a najpopularnije tetovaže su srca i anđeli.

Izbor slike koju ćeš staviti na svoje tijelo sasvim je individualan. No, ona može reći mnogo toga o tebi te biti ona toliko potrebna injekcija samopouzdanja. Ona je tvoj izraz osobnosti, smisla za estetiku i kreativnost. Određena tetovaža može utjecati na to da se osjećaš seksi, jačom/im, samopouzdanijim/om i slično. Dakle, samo jedna mala sličica može značiti tako puno!Tetovaže su način da se ispriča priča, bilo o sebi ili o osobama koje su nam važne u životu. Također, mogu biti podsjetnik na neki važan događaj u životu ili osobni rast. Primjerice, glumica Angelina Jolie je poznata po svojim brojnim tetovažama, a posebno po onima kojima je ispisala mjesta rođenja sve svoje djece. A glumica Penelope Cruz uvijek pažnju plijeni tetovažom na gležnju '883' čije značenje nikome još nije otkrila.

Uz već spomenute motive, česte su i tetovaže na kojima je ime osobe u koju smo zaljubljeni pa čak i ime kućnog ljubimca. Tetovaže su često način da se izrazi određeni gubitak i tako lakše nastavi sa životom.

Ipak, želiš li tetovažu, o svemu treba dobro razmisliti. Naime, ona obično ostaje za cijeli život i zato treba osmisliti nešto što nam mnogo znači. Također, treba paziti u koji tattoo studio ideš jer u onima u kojima ne brinu o higijeni moguće je zadobiti razne bolesti, među najčešćima hepatisis.

Također, treba se prije i nakon tetoviranja držati određenih pravila pa je tako zabranjeno piti alkohol, koristiti većinu lijekova (jer mogu pojačati krvarenje) te se tetovirati ako si bolestan/na.
Ukoliko si maloljetna osoba, treba znati i da postoji poseban zakon za tebe. Ukoliko si mlađa/i od 18, a starija/i od 16 godina, tetoviranje je moguće isključivo u pratnji jednog roditelja ili skrbnika. I ti i tvoj pratilac morate pokazati nekakav važeći dokument na kojima su datum rođenja, puno ime i prezime i adresa. Ukoliko imate različita prezimena, treba ponijeti i rodni list ili sličan dokument da se vidi da se doista radi o vašem roditelju ili skrbniku. Ukoliko roditelj ili skrbnik ne mogu doći, mogu poslati potvrdu ovjerenu kod javnog bilježnika u kojoj piše da dopuštaju tetoviranje svom djetetu.

Što ti misliš o tetovažama? Privlače li te i možda već imaš koju ili te uopće ne zanimaju? Možda već eksperimentiraš s lažnim tetovažama i ozbiljno tražiš motiv za onu pravu? Ili jako želiš tetovažu, ali to roditelji ne dopuštaju pa čekaš da postaneš punoljetna/na?

N.LJ.J.
Foto: Photoxpress.com

tetovaže

36.458
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!