14

Dopis s upozorenjem je uputio Katehetski ured Splitsko-makarske nadbiskupije svim osnovnim školama na području te nadbiskupije, a objavio ga je političar i znanstvenik Ivica Puljak na svojem Facebook profilu.U dopisu je predstojnik napisao: 'U Katehetski ured često stižu prigovori kako u nekim osnovnim školama ravnatelji dijele ankete učenicima o upisu izbornih predmeta među kojima se nalazi i katolički vjeronauk'. Upravo to smatra nedopustivim jer je 'stavljanje katoličkog vjeronauka izvan redovitog rasporeda sati diskriminacija pravnog statusa katoličkog vjeronauka i kršenje međunarodnog ugovora'. A ovo je objašnjenje: 'Naime, Ugovor između Svete Stolice i RH o suradnji na području odgoja i kulture, potpisan 19. prosinca 1996. te provedbeni Ugovor o katoličkom vjeronauku u javnim školama i vjerskom odgoju u javnim predškolskim ustanovama potpisan između Vlade RH i Hrvatske biskupske konferencije 29. siječnja 1999. godine jasno govore o načinu upisa katoličkog vjeronauka i mogućeg ispisa.

U spomenutim ugovorima jasno stoji da RH jamči nastavu katoličkog vjeronauka u svim osnovnim i srednjim školama kao obveznog predmeta za one koji ga izaberu, pod istim uvjetima pod kojima se izvodi nastava ostalih obveznih predmeta'. Stoga predstojnik Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije napominje da svi roditelji koji žele ispisati svoju djecu, moraju o toj odluci pisanim putem obavijestiti školu prije početka školske godine, a ravnatelji učenicima ne smiju ponuditi da ga ispišu, odnosno vjeronauk ne smije biti ponuđen kao opcija za upis na anketnom upitniku, nego on mora biti dio obrazovanja 'po defaultu'.

Predstojnik zaključuje pismo riječima upućenim ravnateljicama i ravnateljima moleći ih da katolički vjeronauk ubuduće ne uvrštavaju u ankete koje dijele učenicima budući da je on već izabran (ili nije) u prvom razredu osnovne škole.
No, ono što kao sporno prepoznao Puljak (a i mi), je da u Zakonu o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi jasno piše 'Za uključivanje učenika u izbornu nastavu potrebna je pisana suglasnost roditelja', a jedan od izbornih predmeta je i vjeronauk. Drugim riječima, ako ćemo poštivati ugovore sa Svetom Stolicom, nećemo poštivati hrvatske zakone. I postavlja se pitanje – zašto vjeronauk nije tek običan izborni predmet, kao što ustvari jest?


Foto: Shutterstock/Screenshot/Facebook

M.Z.
Provjeri još...

Izostanci hrvatskih učenika rekordni su u Europi – svaki srednjoškolac prosječno markira pet sati

Uvedene velike promjene u program srednjih škola – nema više povijesti, geografije i biologije [ANKETA]

School style – istražili smo kakve modne kombinacije učenici furaju u školu [FOTO]

vjeronaukškolaizborni predmetanketa

Komentari

28.09.2018.

Obzirom da sam musliman ne pita me se al why not

HelenV-lover

HelenV-lover

28.09.2018.

Zašto bi ja tko ja nisam vjernica trebala ići na vjeronauk?To je izborni predmet i točka .

28.09.2018.

Oh, a valjda crkva pretpostavlja da je svih 4 milijuna stanovnika hr katoličke vjeroispovijesti? Pravoslavci,muslimani,protestanti,židovi i ateisti ne postoje? Bože mislim da nema gluplje i egoističnije tvorevine od katoličke crkve. Trebali bi u naziv dotati da su sveta nacistička katolička crkva pedofila i ostalih izopačenika.

28.09.2018.

Vjeronauk bi trebao biti izborni predmet, jer djeci isporu mozak s vjerom jos od osnovne. Nek djete samo bira u sto zeli vjerovati, a ako roditelji bas zele da mu djete bude katolik neka ga vode u Crkvu

28.09.2018.

Eto na vjeronauku se dosta toga može naučiti i djeci ispiru mozak dajte ne pričajte gluposti ako ste ateisti to je vaše pravo al po meni je vjeronauk obvezan kao i svi drugi predmeti tako da...a tko misli drugačije njegova stvar.

Josipa2504

Josipa2504

28.09.2018.

Vjernik sam al nikad nisam vidila smisao vjeronauka u skolama

LittleMissSunshinexDDD

LittleMissSunshinexDDD

28.09.2018.

@princessofdark: odličan komentar, slažem se u potpunosti! (Y)

28.09.2018.

@ivek2008 nitko ne pljuje po vjeronauku, ali nije mu mjesto u javnoj ustanovi u sekularnoj državi. Za vjeronauk i nauku o vjeri služe crkve, džamije, sinagoge i hramovi. A za učenje o moralu u školama nek postoji etika.

28.09.2018.

Vjeronauk je cista glupost, i to nema veze s tim jesam ali ateist ili nisam, jer se ne diram u Boga vec pricamo o vjeronauku kao predmetu. Jos se i ocjenjuje. Zasto bi se vjera trebala ocjenjivati uopce? Ko ocjenjuje vjeru i moral svih popova pedofila koje je Vatikan zataskao? Pocevsi od one crkve u Irskoj pa sve do ostalih za koje se jos ni ne zna.

28.09.2018.

Jesam li*

28.09.2018.

Vaše mišljenje, vaš stav meni nije glupost.

28.09.2018.

Vjeronauk bi definitivno trebao biti izborni predmet!
Ivek malo prije si gore napisao da pricaju >>gluposti<< i da su ateisti a sada kažeš da ti naš stav nije glupost? Odluci se

28.09.2018.

Vjeronauk u školi mi nije glupost, al s vašim stavovima se ne slažem ende.

28.09.2018.

Vjeronauku nije mjesto u skoli. Skola je odgojno obrazovna ustanova, a ne vjerska. Tko je vjernik neka ide u crkvu.

Komentiraj i uključi se!

Za komentiranje moraš biti prijavljen na portal - prijavi se ili registriraj ako još nemaš korisnički račun

36.001
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!