5

Pilula za dan poslije ‘ellaOne’, koja se u Hrvatskoj danas može dobiti samo uz liječnički recept, mogla bi uskoro ući u slobodnu prodaju u ljekarnama.

Europska agencija za lijekove (EMA) objavila je preporuku Povjerenstva za humane lijekove (CHMP) da se režim izdavanja ovog hitnog kontraceptivnog sredstva iz postojećeg izmijeni u bezreceptni.

U Europskoj agenciji za lijekove procijenili su da se ovaj kontraceptiv može koristiti sigurno i učinkovito i bez liječničkog recepta, te da bi se tako ženama ubrzao pristup lijeku i povećala njegova učinkovitost.

Ocijenili su i kako su »ellaOne« pilule jednako sigurne kao i hitni kontraceptivi koji sadrže levonorgestrel, a koji se mogu uzeti do 72 sata nakon spolnog odnosa. Takvi se hitni kontraceptivi izdaju bez recepta u 23 europske zemlje.

Tako bi 'ellaOne' postale prve pilule za dan poslije koje, ako zagusti, svatko punoljetan može odmah kupiti u ljekarni. Cijena jedne takve tablete, koje se prodaju u pojedinačnom pakiranju, kreće se oko 200 kuna.
  
Dubravko Lepušić, ginekolog iz KBC-a Sestara milosrdnica upozorava da je pilula za dan poslije prihvatljivija od pobačaja, ali se može koristiti ‘samo izuzetno’, a nikako kao zamjena za kontracepciju.

Upotreba kontracepcijskih pilula kod nas je niska, koristi ih samo 12% spolno aktivnih adolescenata, dok je europski prosjek 30%”, kaže Lepušić.

 “Zato prvo i osnovno mora biti edukacija djevojaka i mladića, koji moraju biti informirani o tome čemu služi hitna kontracepcija, koliko je često smiju koristiti, i kakve su posljedice prekomjerne upotrebe takvih sredstava”, upozorava Lepušić.
Mislite li da bi ovakva hitna kontracepcija trebala biti dostupna bez recepta i posjeta liječniku?

L.B./izvor: Novi list
foto: Shutterstock

'ellaOne'hitna kontracepcijapilula za dan poslijeDubravko Lepušićbez recepta

Komentari

25.11.2014.

glupo je sto moras bit punoljetan.. i cijena je stvarno previsoka :/ iako da, mislim da bi trebale bit dostupne bez recepta i odlaska doktoru, svakom se moze dogodit..

25.11.2014.

Wooow, evo plačem od sreće. -.-''

26.11.2014.

LeaUrie upotpunosti se slažem.

02.12.2014.

Skupo,a i glupo.

08.08.2016.

Uopće niste spomenuli koliko su kontracepcijske tablete štetne, a ella one je nekoliko puta jači hormonski koktel. Apurdnost je što je za kontracepcijske tablete potreban savjet doktora, a za ellu one nije. Svaka kontracepcijska pilula dugoročno utječe na plodnost (i duhovnu dimenziju čovjeka), a ella One pogotovo.

I same kontracepcijske tablete su moralno (etički) nedopustive, a najvažnija od svega je sljedeća činjenica: ella One je ABORTIVNA pilula. S obzirom da se pilula pije do pet dana nakon spolnog odnosa, vrlo je moguće da se ovulacija neće moći odgoditi. U tom slučaju pilula djeluje abortivno jer sprječava usađivanje embrija u stijenku maternice, a to je neophodno za rast i razvoj embrija te dolazi do pobačaja zametka.

Svaki postupak u životu nosi odgovornost. Pogrešno je uništavati svoju plodnost u mladosti, a kasnije plaćati za dijete. Safe sex = sex in marriage

https://religionbioethicssociety.wordpress.com/2015/04/30/opasnosti-elleone/

Komentiraj i uključi se!

Za komentiranje moraš biti prijavljen na portal - prijavi se ili registriraj ako još nemaš korisnički račun

Prati nas na Instagramu

33.736
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!