9

Obično su teme za eseje koji se pišu u školama uvijek na sličnu foru i vrte se oko istih stvari, zato su roditelji ostali šokirani kada su vidjeli jednu od tema koju je profesor predložio svojim učenicima za pisanje eseja.

Postoje neke teme oko kojih se uvijek podiže prašina i oko kojih treba paziti jer nikada se ne zna kako mogu utjecati na nekoga, pogotovo kada su u pitanju mladi. Jedna takva tema je i samoubojstvo. Imamo sve više takvih slučajeva gdje si mladi ljudi oduzimaju život, a zbog toga je ta tema samo još osjetljivija. I zato se jedan tata iz Srbije jako naljutio na profesora kada je vidio teme koje je zadao svojim učenicima kao prijedloge tema za pisanje eseja koji su imali za zadaću. Sve su teme u redu osim jedne – 'Samoubojstvo – herojski čin ili kukavičluk'. Radi se o zadaći koji su dobili učenici drugog razreda srednje.

Sliku je podijelio na Twitteru i puno se roditelja složilo s njim da takva tema nikako nije prikladna, pogotovo takav pogled na samoubojstvo, jer ipak se radi o nečem ozbiljnom. Ideja iza teme je dobra, ali način na koji je prezentirana je upitan. To je tema o kojoj treba više pričati s mladima, ali ne na ovakav način. Tema samoubojstva provlači se kroz neka dijela i lektire koje se čitaju u srednjoj, ali mnogi smatraju kako ovo ipak nije pravi pristup. Ima i onih roditelja koji misle kako je ovo odlična tema i da može biti svojevrsni poziv u pomoć ako ju netko odluči pisati.

Pogledajte još:

Utjecaj korone i izolacijskih mjera na mlade u Hrvatskoj: Psihijatri zatrpani, a depresija sve veći problem

Učenik iz Osijeka u školi napravio improvizirani roštilj da si podgrije burek – završio je s ukorom

FOTO Fora natpisi na majicama za kraj školske godine – inspiraciju pronađite ovdje

esejtemaljuti roditeljisamoubojstvozadaća

Komentari

_nnisskaa__

_nnisskaa__

24.03.2021.

Pa vidim da su sve teme povezane. Jednostavno nema tu niceg loseg. I to je 2. Srednje ipak.

FieldsOfGold_

FieldsOfGold_

24.03.2021.

Hamlet has joined the chat

Pa malo je skakljiva tema, da. Mislim, ok je tema, ali ju je trebalo preimenovati jer mislim da je pogled na samoubojstvo kao na "herojski cin" prebanalan i prelako se pobiju svi argumenti ako uopce postoje.

Bitna_13

Bitna_13

24.03.2021.

Ja vec imam zapisana takva tri, žudim da nam daju to da pisemo lol

24.03.2021.

Samoubojstvo ovisi u kojem kontekstu i okolnostima itekako može bit herojski čin. Iako ne znam koja je pozadina iza zadatka ali općenito moze, a može bit i suprotno. Otac je u soku? Blago djeci čiji se roditelji šokiraju na stvaran i realan život, i očito ih zele odgajati u bajkama. Nije tema postavljena u vrtiću vec u srednjoj školi djeci od 16/17 godina. Odlična tema.

VolimZobenePahuljiceSaChiaSjemenkamaIVocem

VolimZobenePahuljiceSaChiaSjemenkamaIVocem

25.03.2021.

Ah Srbija....


mi smo imali tu temu u srednjoj iz vjeronauka i stv ne vidim nista cudno. Ugl. Ja sam napisala nest u stilu da si sebičan ako se ubijes.

FieldsOfGold_

FieldsOfGold_

25.03.2021.

Ma tema je ok ajd, treba promisljati o svemu, ali svejedno mislim da nijedna razumna osoba ne smatra samoubojstvo necim pozitivnim pa nema bas prostora za razumsko argumentiranje te strane.

Lamija56

Lamija56

25.03.2021.

Meni je na prvu bilo neobično ali ipak treba pričati o tome, mislim šta imaju 16-17 godina, te teme trebaju da budu prodiskutovane jer ako ćemo samo šutiti ništa nećemo postići... Razumijete o čemu pričam...

25.03.2021.

Pa herojski čin sam po sebi ne mora bit pozitivan u smislu nečijeg izgubljenog života (tj svojom voljom oduzetog) ali ako se gleda u kontekstu samoubojstava iz žrtve, žrtvovanja za neke više ciljeve ili za ljude onda je svakako herojski cin. Iako ne znamo temu zadataka.

Možda su teme na neku lektiru tipa romeo i julija to se tad cita. U njihovom slučaju se samoubojstva mogu protumačit kao herojski čin s obzirom da mijenjaju odnose između dvije obitelji na bolje i mržnja je zaboravljena. A opet mogu bit i kukavičluk jer nisu bili dovoljno snazni i hrabri da nastave jedno bez drugog ili zajedno protiv obitelji. Takvu smo zapravo raspravu mi vodili kad smo čitali romea i juliju. Baš o takvoj smrti.

Mislim da su ovaj otac (koji je podijelo ovo sav šokiran), kao i svi ovi zgrozeni roditelji, ful nerazumai kao i ili ne nacitani, jer očito ne znaju razmišljat dalje od onog što im je servirao i sto je "očito" kao naslov zadatka i još su uvjereni kako se tu samoubojstvo pokušava prikazat nečim "pozitivnim" herojskim činom potaknut djecu na to. 🤦‍♀️
Zbog ovakvih brižnih roditelja koji bi branili ovakve teme za razumno promišljanje, djeca i jesu zastupljena danas, nit znaju promišljat nit imaju svoje stavove. A možda bi i neko dijete kroz ovaj zadatak indirektno tražilo pomoć. Kao što rekoh ovo nije zadano djeci od 6 vec od 16 godina.

PrincessMars

PrincessMars

25.03.2021.

Samoubojstvo je rijesenje u slucaju da npr. lezis u bolnici sa zadnjim stadijem raka i u nevjerojatnim bolovima cekas iz sekunde u sekundu, iz dana u dan da budes pojeden iznutra.
Ili ako si zadnji ljudski sljam, ubojica, silovatelj i djubre, onda bi ti eventualno opravdala samoubojstvo cisto zato sto cinis uslugu svima oko sebe. Ali sve ostalo - bullshit..

Komentiraj i uključi se!

Za komentiranje moraš biti prijavljen na portal - prijavi se ili registriraj ako još nemaš korisnički račun

35.994
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!