0

Istraživanje su proveli znanstvenici sa Sveučilišta California i objavili ga u časopisu Human Reproduction, a njihovi nalazi su obišli svijet.

I ranije provedene studije su pokazale da brojne kemikalije negativno utječu na hormone i utječu na raniji ulazak u pubertet, a sada je to potvrđeno na 179 djevojčica i 159 dječaka, čiji je razvoj praćen od rođenja do teen godina. Znanstvenici su analizirali urin njihovih majki tijekom trudnoće i zatim njihov i otkrili prisutnost štetnih kemijskih spojeva.

via GIPHY


Najštetnijima su se pokazale tri skupine kemikalija koje se nalaze u skoro svim kozmetičkim proizvodima – ftalati, parabeni i fenoli!
Ftalati se nalaze u proizvodima kao što su sapuni, šamponi, dezodoransi, parfemi ili lakovi za nokte, a parabeni se koriste kao konzervansi u kozmetici. Fenoli se nalaze u pastama za zube, ruževima, sprejevima za kosu, šamponima i losionima za tijelo kako bi proizvođači povećali trajnost proizvoda. Većina njih u medicini je poznata pod nazivom 'endokrini disruptori' i oni oponašaju, blokiraju i na neki način ometaju hormone u našem tijelu, odnosno remete rad naših žlijezdi. Pokazali su se štetnima već u malim količinama, a naročito kada ih koristimo godinama...

via GIPHY


Najštetniji su tijekom trudnoće – ženska djeca onih mama koje su imale više opasnih kemikalija u krvi su ranije ušla u pubertet. Ftalati, parabeni i fenoli nisu značajnije utjecali na razvoj muške djece i njihovu dob ulaska u pubertet...

Ako ste se pitali koja je prava dob za ulazak u pubertet...

Mogli biste se ponovno iznenaditi! Geek.hr piše da u europskim državama pubertet kod djevojčica nastupa sve ranije! Sada počinje u prosjeku s 10 godina, dok je 1920-ih godina dob stupanja u pubertet bila 14,6 godina.

Podsjetimo, stručnjaci tvrde da rani pubertet sa sobom nosi razne probleme kao što su rizici od mentalnih bolesti ili rizik od raka dojki i jajnika.


Foto: Pixabay/Freepik/Shutterstock/Giphy

M.Z.


Provjeri još...

Koji je tvoj tip kože? Riješi naš beauty test i saznaj kako ju njegovati

WOW Beauty hacks sa sodom bikarbonom koji spašavaju život!

WOW Beauty navike koje obavezno moraš usvojiti do završetka srednje škole

kemikalijebeauty proizvodikozmetikaštetnokemijski spojeviftalatiparabenifenoli

Komentiraj i uključi se!

Za komentiranje moraš biti prijavljen na portal - prijavi se ili registriraj ako još nemaš korisnički račun

35.990
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!