Slika nije pronađena

Kozmetika je dio svakodnevnog života i naše beauty rutine. Iako je svuda oko nas, dostupna na policama dućana, parfumerija i drogerija, a tutoriali za korištenje pršte s raznih društvenih mreža, YouTube-a i drugih kanala, neki od proizvoda koje koristiš svaki dan mogu biti loši za tvoje zdravlje. Znaš li o kojim se proizvodima radi?

Naravno da se ne trebaš prestrašiti i odmah baciti svu kozmetiku u smeće, ali je svakako preporučljivo da budeš što više informirana, čitaš sastojke na proizvodima koje nanosiš na svoje lice i tijelo, držiš se uputa na ambalaži preparata, uvijek prvo isprobaš na manjem dijelu kože i slično.

Evo nekoliko beauty proizvoda na koje moraš posebno paziti...

1. Umjetne trepavice

Iako ti mogu izgledati kao samo još jedan beauty proizvod za posebne prilike kad želiš zablistati, nije ih preporučljivo stavljati prečesto. Istraživanja su pokazala da dugotrajno i često nošenje i stavljanje umjetnih trepavica može uzrokovati bolne probleme s očima. Super duge trepavice guraju prašinu, nečistoću i druge nepoželjne čestice u tvoje oči i isušuju ih čime povećavaju rizik od upale očiju. Pažljivo s njima!

2. Dezić

style=width:

Dezić može biti samo dobar za tebe, zar ne? Pa, ne baš uvijek! Istraživanja su pokazala da visoka koncentracija aluminijskih soli (koje se stavljaju u deziće) ozbiljno narušavaju zdravlje i reproduktivnu sposobnost miševa na kojima su testirane. Neka pak istraživanja povezuju ovaj sastojak s rakom dojke i Alzheimerovom bolešću no uvriježeno je mišljenje da ne postoji dovoljno dokaza za ovakve tvrdnje. Unatoč tome, strašno je i pomisliti da bi nam naš omiljeni dezić mogao uništiti zdravlje. Kupuj one na prirodnoj bazi – bez aluminijskih soli!


3. Maskara

Strano tijelo blizu oko nikada nije dobra ideja! Maskara je kriva za neke fizičke, banalne ozljede kao ozljede očiju i rožnice četkicama, ali i za one malo manje očigledne i banalne. Jesi li znala da će tvoja maskara ostati bez prezervativa koji se u njoj bore protiv bakterija ako ju držiš na toblom mjestu? Eto, sad znaš! Osim toga, previše slojeva maskare može začepiti žlijezde na tvojim kapcima što može uzrokovati ječmenac. Uvijek skini maskaru s očiju prije spavanja, ma koliko umorna bila!


4. Parfem

Najstrašnija stvar vezana uz parfeme je ta da mogu sadržavati mnoge sastojke koji nisu provjereni niti sigurnosno testirani, a proizvođač ih ne mora navesti na deklaraciji. Mnoge kemikalije koje se nalaze u parfemima povezane su s hormonalnim problemima i alergijskim reakcijama – samo šnjofanje parfema kod nekih osoba može uzrokovati napadaj astme, alergijsku reakciju, migrenu ili mučninu. Ako želiš izbjeći ovakve sastojke koristi prirodnije inačice mirisa ili brendove koji nisu toliko razvikani i skupi, ali paze na kvalitetu svojih proizvoda.

5. Lak za nokte

Nije nikakva tajna da su lakovi za nokte toksični – jako su zapaljivi, a trebala bi ih nanositi u velikoj prostoriji koju možeš prozračiti. Mnoge kemikalije iz lakova za nokte mogu biti opasne, no za sad ne postoje istraživanja koja bi pokazala da uzrokuju poremećaje zdravlja ili bolesti. Jedno je sigurno – nemoj ih šnjofati!


6. Boja za kosu (trajna)

Jesi li se ikad zapitala zašto se sve manje osoba farba, a sve više stavlja preljeve, nekoliko pramenova ili boje koje se ispiru s vremenom? To je zato što su trajne boje štetne. Neka istraživanja povezala su često korištenje trajnih boja za kosu sa rakom mjehura, određenim vrstama limfoma i mijelomima. Osim toga, bez obzira koliko dugo koristila trajne boje i farbala kosu, uvijek postoji rizik od alergijske reakcije.


7. Manikura noktiju

Sigurni smo da već znaš da je geliranje loše za tvoje nokte, ali nije na odmet ponoviti. UV svjetla u lampama za sušenje gelova koji se koriste za manikuru i stvrdnjavanje laka mogu uzrokovati rak kože – pomisli samo koliko se blizu snažnom izvoru zračenja UV zraka nalazi koža na tvojim rukama ili nogama dok to radiš! Nema zakonske provjere niti regulative koja bi provjeravala koliko su ispravne lampe za sušenje, zbog čega je stvar još i gora. Ako misliš da je ovo prenategnuta priča, pomisli onda na sve one žene koje su rekle da su im nokti krhkiji, skolniji pucanju i listanju – jednom kad skinu taj gel s noktića.

Imaš li ti loših iskustava s ovim beauty proizvodima?

L.B./izvor: Gurl

foto: arhiva

Pročitajte još...

...Znate li kakve opasnosti krije geliranje i stavljanje umjetnih noktiju?...

...Opasnost od raka kože: tinejdžeri mlađi od 18 godina neće smjeti u solarije!...

...Tinejdžerica oslijepila nakon tretmana bojanja trepavica i obrva!...

Kozmetika opasni sastojci #zdravlje utjecaj na tijelo beauty proizvodi manikura Boja Za Kosu trepavice

Još vijesti