Slika nije pronađena

Istraživanje su proveli znanstvenici sa Sveučilišta California i objavili ga u časopisu Human Reproduction, a njihovi nalazi su obišli svijet.

I ranije provedene studije su pokazale da brojne kemikalije negativno utječu na hormone i utječu na raniji ulazak u pubertet, a sada je to potvrđeno na 179 djevojčica i 159 dječaka, čiji je razvoj praćen od rođenja do teen godina. Znanstvenici su analizirali urin njihovih majki tijekom trudnoće i zatim njihov i otkrili prisutnost štetnih kemijskih spojeva.


via GIPHY


Najštetnijima su se pokazale tri skupine kemikalija koje se nalaze u skoro svim kozmetičkim proizvodima – ftalati, parabeni i fenoli!

Ftalati se nalaze u proizvodima kao što su sapuni, šamponi, dezodoransi, parfemi ili lakovi za nokte, a parabeni se koriste kao konzervansi u kozmetici. Fenoli se nalaze u pastama za zube, ruževima, sprejevima za kosu, šamponima i losionima za tijelo kako bi proizvođači povećali trajnost proizvoda. Većina njih u medicini je poznata pod nazivom 'endokrini disruptori' i oni oponašaju, blokiraju i na neki način ometaju hormone u našem tijelu, odnosno remete rad naših žlijezdi. Pokazali su se štetnima već u malim količinama, a naročito kada ih koristimo godinama...


via GIPHY


Najštetniji su tijekom trudnoće – ženska djeca onih mama koje su imale više opasnih kemikalija u krvi su ranije ušla u pubertet. Ftalati, parabeni i fenoli nisu značajnije utjecali na razvoj muške djece i njihovu dob ulaska u pubertet...

Ako ste se pitali koja je prava dob za ulazak u pubertet...

Mogli biste se ponovno iznenaditi! Geek.hr piše da u europskim državama pubertet kod djevojčica nastupa sve ranije! Sada počinje u prosjeku s 10 godina, dok je 1920-ih godina dob stupanja u pubertet bila 14,6 godina.

Podsjetimo, stručnjaci tvrde da rani pubertet sa sobom nosi razne probleme kao što su rizici od mentalnih bolesti ili rizik od raka dojki i jajnika.


Foto: Pixabay/Freepik/Shutterstock/Giphy

M.Z.

Provjeri još...

Koji je tvoj tip kože? Riješi naš beauty test i saznaj kako ju njegovati

WOW Beauty hacks sa sodom bikarbonom koji spašavaju život!

WOW Beauty navike koje obavezno moraš usvojiti do završetka srednje škole

kemikalije beauty proizvodi Kozmetika štetno Kemijski spojevi ftalati parabeni fenoli

Još vijesti