Božićni filmovi

Neosporno je da nova filmska ostvarenja i iščekivanje istih izazivaju uzbuđenje, no nekako se uvijek rado vraćamo onim filmskim klasicima bez kojih su nam blagdani nezamislivi.

Jest da smo ih pogledale sto puta i točno je da znamo na pamet svaku scenu, ali radnje tih filmova su magične i zbog njih gledamo te filmove opet i opet. Koji su to božićni filmovi uz koji su odrastale generacije, a koji nas svaki puta u blagdansko vrijeme iznova oduševljavaju?

Donosimo listu.

1. Love Actually

Film „Zapravo ljubav“ paralelno prati više likova i njihove ljubavne zaplete. Radnja smještena u predbožićno vrijeme, sjajna postava glumaca i britanski humor, namijenjeni su svim romanticima kojima nikada nije previše sretnih završetaka. Sniman 2003. godine, ovo je klasik koji se trajno ušuljao na listu tradicionalnih božićnih filmova.

2. The Holiday

Film „Ljubav i praznici“, prati dvije cure, Amandu (Cameron Diaz) i Iris (Kate Winslet), koje svaka na svojoj strani zemaljske kugle, dožive ljubavni krah. Zaključivši da im treba neka promjena, spontano preko interneta odluče zamijeniti domove za vrijeme božićnih blagdana. Tako Amanda odlazi u Englesku, a Iris u sunčanu Kaliforniju i tada počinju njihove ljubavne priče života.

 3. Christmas With The Kranks

Luther i Nora odlučili su se preskočiti ove godine Božić. Njihova odrasla kći ove godine ionako neće biti s njima za blagdane, već u Južnoj Americi gdje će volontirati. Bračni par se stoga priprema za odlazak na krstarenje, umjesto da sudjeluju u svim onim predbožićnim aktivnostima na koje su navikli. Urnebesna komedija s neponovljivim likovima uvijek nas nasmije do suza, ali i natjera da razmislimo o vlastitim božićnim tradicijama i konačnom smislu Božića.

 

4. Four Christmases

Reese Witherspoon i Vince Vaughn u ulozi su mladog bračnog para, oboje od razvedenih roditelja. Njihovi su se roditelji razveli te stvorili nove obitelji i živote. Zato za ove blagdane oni ulaze u zahtjevnu misiju, a to je posjećivanje svih četiriju kuća i obitelji njihovih roditelja.

 5. Bad Santa

Dva prevaranta, prerušeni kao Djed Mraz i njegov Patuljak, već godinama pljačkaju trgovačke centre na Badnju večer. Djedica Billy nikako nije onaj Djedica kakvog smo ga navikli gledati, on psuje, pije i podriguje, ali ipak susret s malim dječakom koji vjeruje u duh Božića, u njemu pokreće emocionalnu preobrazbu.

 
6. Surviving Christmas

Usamljeni bogataš Drew, kojeg utjelovljuje Ben Affleck, ne želi još jedan Božić provesti sam. Odlučio se prisjetiti djetinjstva, ali u kući u kojoj je stanovao kao dječak, ne pronalazi svoje roditelje, već obitelj Valcos. Pošto ne želi odustati od svog nauma za božićnom proslavom kakvu je imao u djetinjstvu, Drew unajmi obitelj Valcos s kojom bi za pozamašan iznos proveo blagdane.

 
7. Miracle on 34th Street

Film koji se snimao dok su i naše bake bile djeca, a koji prati djevojčicu, njezinu majku i naočitog susjeda odvjetnika, koji su se našli u situaciji da na njujorškome sudu moraju obraniti da Djed Božićnjak zbilja postoji. Film sniman u crno-bijeloj tehnici vraća nas u neka davna vremena. Iako star 7 desetljeća, riječ je o jednom od najpopularnijih filmova svih vremena. 1973. sniman je televizijski remake, a 1994. remake u režiji Johna Hughesa.

 
8. It's a Wonderful Life

Divan život nosi titulu jednog od najdirljivijih božićnih filmova, koji su ikad snimljeni. Glavnog lika Georgea stisli su financijski problemi te on na snježnu badnju večer odluči počiniti samoubojstvo. No, tada se pojavljuje njegov anđeo čuvar, koji ga odgovara od čina, pokazujući mu kako bi svijet izgledao, da se on nikada nije rodio. Film nosi jasnu poruku o temeljnim ljudskim vrijednostima te se desetljećima prikazuje na televizijskim postajama diljem svijeta.

9. Scrooged

Riječ je o osuvremenjenoj verziji Diceksove „Božićne priče“, iz 1988. godine. Umjesto bankara, ovdje imamo bezosjećajnog TV urednika Franka Crossa, kojemu ništa nije važnije od posla i gledanosti njegovih emisija. No, njegov život se mijenja kada ga posjeti njegov preminuli šef, ali i tri duha: Duh prošlog Božića, Duh sadašnjeg Božića i Duh budućeg Božuća koji će ga provesti u šetnju kroz vrijeme i pokazati mu što ga čeka, ukoliko se ne promijeni.

 
10. How the Grinch Stole Christmas

Svevremenska priča iz 2000.-tih s Jimom Carreyem, Taylorom Momsenom i Jeffrey Tambor, u glavnim ulogama. Omraženi Grinch pokušava upropastiti Božić tako što se prerušava u Djeda Mraza i krade sve darove i božićna drvca u gradu. Želi se osvetiti zbog trauma koje je doživio još kao dijete, ipak u jednom trenutku shvati da bit blagdana nije u materijalnom, već u duhovnom pa se pokaje i vrati Božić oduševljenim sugrađanima.

 11. Elf

Prije puno godina jedna se beba uvukla u torbu Djeda Mraza i završila na Sjevernom polu. Beba je dobila ime Buddy te je odgajana kao vilenjak, ali se nikako ne može uklopiti u vilenjačku sredinu. Stoga Buddy ove godine želi pronaći svoje mjesto u svijetu te odlazi u New York gdje će upoznati svog pravog oca koji se nalazi na listi zločestih ljudi, ali i malog brata koji uopće ne vjeruje u Djeda Mraza.

 

12. The Polar Express

Animirani božićni film čija se radnja vrti oko dječaka koji smatra da Djed Mraz ne postoji. Dok vani pada snijeg, točno pet minuta pred ponoć, pred njegovom se kućom zaustavlja vlak, a simpatični ga kondukter zove da s ostalom djecom krene na put prema Sjevernom polu, gdje će upoznati Djeda Mraza.

 

13. Home alone 1 i 2

Ovaj film ne samo da je božićna tradicija u mnogim obiteljima, već je i simbol Božića. Ne moramo ništa nadodavati o jednoj od najvećih filmskih franšiza svih vremena, osim da ćemo i ove godine gledati nestašnog Kevina i njegove zgode s nespretnim banditima.

 

Božić 2022 lista božićnih filmova božićni filmski klasici koje božićne filmove obožavamo božićni filmovi bez kojih je božić nezamisliv

Još vijesti