Filmski likovi koji su bili inspirirani stvarnim ljudima

Znamo kako život piše najbolje i najuzbudljivije priče.

Tako su i hollywoodski producenti kod pisanja scenarija i osmišljavanja filmskih uloga bili inspirirani stvarnim ljudima.

Zorro

Riječ je o kultnom filmu gdje Antonio Banderas glumi latinoameričkog heroja koji nesebično pomaže unesrećenima, bori se protiv zle vlasti i paralelno se zaljubljuje u lijepu Elenu. U stvarnosti, lik Zorra bio je inspiriran Joaquinom Murrietom, kojeg su nazivali Robinom Hoodom El Dorada. Živio je u Kaliforniji, sredinom 19. stoljeća, gdje je tražio zlato, baš kao i mnogi drugi tijekom perioda kalifornijske zlatne groznice. Murrieta se kao Latinoamerikanac suočavao s rasizmom. Poveo je bunu u rudnicima gdje je radilo latinoameričko i indijansko stanovništvo, nakon čega su ga Amerikanci pretukli i silovali mu suprugu. Zbog toga se odlučio osvetiti, osnovao je bandu koja je počela napadati vlakove u Kaliforniji i pljačkati zlato. Ubrzo su ga seljaci zavoljeli i proglasili herojem koji je svoje brojne zločine počinio samo u namjeri da ispravi mnoge nepravde koje su nanesene Meksikancima.

 

 

Molly Brown iz Titanika

Svi se sjećamo one simpatične bogate tete koja Jacku posuđuje odijelo svojeg sina, a koju zapravo cijela ekipa iz bogate klase ismijava, nazivajući će „novopečenom bogatašicom“. No ovaj lik nije bio plod mašte Jamesa Camerona. Molly Brown bila je žena koja je stvarno putovala na Titaniku. Ona i njezin suprug pripadali su nižoj klasi, no basnoslovno su se obogatili ulaganjem u rudarsku industriju. Prilikom potonuća broda, Molly je pomagala ukrcavati putnike u čamce, odbijajući ući u jedan od njih. Nakon što ju je jedan od članova posade ipak ukrcao na čamac, tu se sukobila s kormilarom koji je smatrao da žene ne smiju veslati. Odbijao se vratiti po preživjele, ali mu je Molly zaprijetila da će ga baciti u hladno more, a on ju je na kraju poslušao. Kasnije je kroz dobrotvorne akcije prikupila 10 tisuća dolara za ljude iz trećeg razreda, koji su preživjeli potonuće Titanika, a povijest je pamti kao prvu ženu koja se kandidirala za Kongres 1914.

 

 

Hanna Schmitz iz filma „Žena kojoj sam čitao“

Kate Winslet je za ovu ulogu dobila i Oscara. Glumila je Hannu, bivšu čuvariu nacističkog logora, koja se upušta u strastvenu vezu s dvostruko mlađim tinejdžerom. Kako nije znala čitati, tražila je od njega da joj čita knjige. Film je nastao prema romanu njemačkog pisca Bernharda Schlinka koji nikad nije otkrio je li njegov lik inspiriran kakvim stvarnim događajima i ljudima. No poznavatelji povijesti tvrde da je bio upoznat s životnom pričom Ilse Koch, nemilosrdne čuvarice koncentracijskog logora u Buchenwaldu, koja je bila osuđena na doživotni zatvor, a nakon toga počinila samoubojstvo.

 

 

Miss Piggy

Svi znamo lik simpatične svinjice iz Muppeta, otmjena stila i držanja te zaljubljena u žapca Kermita. No inspiracija za Miss Piggy bila je Peggy Lee, slavna jazz pjevačica, što su i otvoreno priznali redatelji Muppeta. Frank Ozzie, koji je posudio glas Miss Piggy, rekao je jednom prilikom kod predstavljanja lika, kako je svinjica Piggy odrastala u Iowi. Otac joj je umro kad je bila mlada, a majka je bila zla žena pa se morala prijaviti na natjecanje ljepote kako bi zaradila novac. I Peggy Lee je isto tako imala tešku životnu priču, majka joj je umrla dok je bila dijete pa se otac alkoholičar oženio zlom maćehom. U Hollywood je stigla tek s 18 dolara u džepu. Kasnije je izgradila karijeru, ali je isto tako bila poznata po brojnim skandalima.

 

 

Erich Ludendorff iz filma „Wonder Woman“

Gal Gadot se o ovom filmu bori protiv raznih zlikovaca, a među ostalim i protiv Ericha Ludendorffa, kojeg je utjelovio Danny Huston. Ludendorff iz filma bio je inspiriran istoimenim generalom, koji je bio general njemačke vojske pred kraj Prvog svjetskog rata. General je pred kraj rata postojao sve neumoljiviji, baš kao i na filmu. No, to se u filmu pripisivalo tajanstvenom plinu koji mu je dao nadljudske moći. Dok Wonder Woman na filmu ubija generala, u stvarnom životu, on je ipak preživio Prvi svjetski rat. Nakon rata uključio se u politiku i zagovarao teoriju kako je Njemačka izgubila rat zbog unutrašnjih neprijatelja; Židova i marksista, čime je postavio temelje za uspon nacističkog pokreta.

Imhotep iz filma „Mumija“

Film se temelji na stvarnoj egipatskoj povijesti pa je tako pravi Imhotep bio arhitekt i astrolog za faraona. Vjeruje se kako je on bio arhitekt piramide u Saqqari. Isto je tako imao reputaciju vještog liječnika, zbog čega su ga tisućama godina nakon njegove smrti slavili kao boga medicine.

 

 

 

filmski likovi inspirirani stvarnim ljudima filmske uloge inspirirane stvarnim likovima film zorro Imhotep mumija Miss Piggy Žena kojoj sam čitao Hanna Schmitz Molly Brown titanik

Još vijesti