Kožne iritacije na nogama

Neovisno o tome imate li ili nemate obline – trenje unutarnje strane bedara je nešto što mogu iskusiti skoro svi, naročito u ljetnim mjesecima.

Tada naime „uskačemo“ u omiljene haljine i suknje, a uslijed vrućine i pojačanog znojenja, mogu se pojaviti kožne iritacije tamo gdje se koža trlja o kožu.

Ne samo da može nastradati unutarnja strana bedara, već se to može dogoditi i na drugim nezgodnim dijelovima tijela, poput npr. pazuha.

Trenje može biti uzrokovano nakupljanjem ostataka soli nakon isparavanja znoja, a neugodne posljedice se javljaju u obliku pekcanja, crvenila, svrbeži, stvaranja mjehurića i bolan osip. Ako se ne liječe i ne suzbiju, te neugodne kožne pojave mogu se pretvoriti u ranice, a tu se čak mogu razviti i gljivične infekcije.

Ako ste već iskusili ovu pojavu, donosimo vam nekoliko načina kako da ublažite trenje unutarnje strane bedara i spasite se od ovih bolova i problema.

1. Zaboravite na grube tkanine

Možda baš obožavate traperice ili neke druge hlače od nekog malo čvršćeg materijala koje vam savršeno prianjaju uz nogu i naglašavaju siluetu. No zaboravite krute materijale i tkanine poput trapera na visokim ljetnim temperaturama i odlučite se za nešto mekše i nježnije za vašu kožu, poput npr. pamuka.

2. Koristite blage losione i kupke za tijelo

Zaboravite one šampone, losione ili sapune koji su parfimirani. Pokušajte pronaći nešto što ima oznaku pH neutralnog, nešto za osjetljivu ili nježnu baby kožu. Korištenje agresivnih proizvoda za njegu tijela, može samo još više nadražiti vašu ionako osjetljivu kožu.

3. Hidratizirajte kožu

Kad mislimo na hidratizaciju kože, nažalost uobičajena mlijeka ili kreme za tijela neće biti najsretnije rješenje, zato što se prebrzo upiju. Pokušajte stoga sa vazelinom. Namažite ovo jednostavno na unutarnju stranu bedara kako biste smanjili trenje.

4. Puder u prahu

Problemi na tom dijelu tijela nastoje zbog znojenja i vlage. Stoga je stari provjereni trik, za kojim su posezale generacije prije nas – nanošenje pudera u prahu na kritične dijelove, jer puder je taj koji upija vlagu. Možete koristiti onaj obični baby puder ili puder losion za tijelo.

5. Dezodorans u sticku

Cure koje su ovo probale, tvrde da djeluje i da svakako sprečava neugodne pojave na tijelu. Ovim se trikom čak služe i zvijezde na crvenom tepihom. Naime, američka komičarka Amy Schumer na društvenim je mrežama podijelila kako prije Met Gale na svoja bedra nanosi dezodorans u sticku kako bi izbjegla ovaj problem. Svakako pripazite na sastav i izbjegavajte one nadražujuće s parabenima, konzervansima ili alkoholom. 

6. Krema protiv trenja

Možete se zaletjeti u koju specijaliziranu sportsku trgovinu i potražiti baš specijalizirane kreme protiv kožnih iritacija. Ona je izvorno osmišljena za sportaše sa ciljem zaštite kože od pregrijavanja i iritacija tijekom sportskih aktivnosti. Takve su krema otporne na znoj i vodu.

7. Kratke hlačice

Bilo da se radi o biciklističkim hlačicama ili hlačicama za oblikovanje tijela, sve one uske i pripijene uz nogu, mogu biti spas za vas ovog ljeta. Na tržištu ima baš kratkih hlačica specijaliziranih za taj problem, koje su napravljene od tkanine koje upijaju vlagu.

 

 

8. Trake za bedra protiv trenja

Na tržištu se nude one obične i nešto otmjenije varijante koje su čipkaste, pomalo dekorativne i podsjećaju na donje rublje. Takve trake su elastične i s unutarnje strane obložene silikonom tako da su udobne za nošenje. Toliko su laganeda ćete često puta uopće zaboraviti da ih i imate. 

 

 

 

 

 

 

 

 

kako spriječiti trenje bedara trljanje bedara i kožni osip trenje bedara i kožne iritacije kako se spriječiti kožni osip na bedrima

Još vijesti