intimno područje

Mnoge se cure susretnu s ovom pojavom – sa svrbeži i generalno nelagodom na intimnom području. Možda je o tome malo nezgodno pričati, ali ignoriranjem problema, on se neće riješiti sam od sebe.

Ako ste doživjele tako nešto ili baš trenutačno muku mučite s navedenim problemom: svrbežom, peckanjem, pojačanim iscjetkom čudnog mirisa – donosimo vam nekoliko mogućih uzroka.

Ginekolozi na portalu Womenshealth dali su odgovor zašto se to događa vagini.

1. Reakcija na brijanje ili depiliranje

Bikini područje i područje oko vulve je osjetljivo na iritacije od britvice, depilatora ili voska. Najviše žena odlučuje se upravo za britvicu pa pažljivo odaberite britvicu i upotrijebite novu kad god možete.

Britvica za brijanje Kako se pravilno obrijati „tamo dolje“: Koraci koje trebaš pratiti da to odradiš najbolje moguće

2. Kontaktni dermatitis

Nekada smo baš uzbuđene oko nove pjenušave kupke ili novog deterdženta i omekšivača zbog kojeg nam roba tako fantastično miriši. No, koža oko vagine ne mora dijeliti to isto uzbuđenje i oduševljenje. Generalno, sve ono što u svom sastavu ima parfem, nije baš sretno rješenje za naše intimno područje pa može doći do kontaktnog dermatitisa kao akutne upale kože uzrokovane nadražajnim sredstvima ili alergenima.

3. Bakterijska vaginoza

Ovo neugodno stanje uzrokovano je prekomjernim rastom bakterija i pH neravnotežom. Jednostavno, dobre bakterije koje su inače prisutne u našoj rodnici, mogu biti zamijenjene štetnim bakterijama koje su se previše razmnožile. Bakterijsku vaginozu obično možete prepoznati po iscjetku koji ima miris ribe.

4. Gljivična infekcija

Do njih dolazi zbog prekomjernog rasta gljivice Candide. Gljivičnu infekciju možete prepoznati iscjetku nalik svježem siru, crvenilu i svrbeži oko vulve.

 

 

5. Ekcem ili psorijaza

Ekcemi se mogu pojaviti na gotovo svim dijelovima tijela pa nisu isključene prepone ni intimno područje. Ove kožne bolesti mogu uzrokovati crvenilo, osip i svrbež u predjelu genitalija.

6. Spolno prenosiva bolest

Ok, svrbež nije klasičan simptom spolno prenosive bolesti, ali svakako može biti znak da se nešto događa. Simptomi mogu od običnog svrbeža prijeći do peckanja i boli u zdjelici pa sve do rane na genitalijama. Je li u pitanju klamidija, herpes ili nešto treće, najbolje će znati vaš ginekolog.

Kako ne biste tapkali u nagađanju i neznanju, u svakom bi slučaju bilo dobro da zakažete termin kod ginekologa. Zdravlje je uvijek na prvome mjestu, a najbolje odgovore na sva vaša pitanja i probleme imat će upravo liječnik.

kad zasvrbi tamo dolje svrbež vagine svrbež intimnog područja vaginalni svrbež čudan iscjedak bakterijska vaginoza Gljivična infekcija iritacija od brijanja

Još vijesti