Plank

Super je da si odlučila krenuti vježbati i da se stvarno i držiš te odluke. To je za svaku pohvalu jer mnogi samo ostanu na riječima „budem od ponedjeljka“. Ipak, ako ćeš raditi ove greške u vježbanju, mogla bi ga zamrziti i ne vidjeti rezultate kojima se nadaš.

Vježbanje je itekako dobro za tebe i tu ne mislimo samo na fizičke dobrobiti koje će ti donijeti. Jednako je dobro i za tvoje mentalno zdravlje. Ako se dvoumiš početi vježbati redovito ili ne, pravi je odgovor uvijek: počni. Tu nemaš puno za razmišljati. Nikad nije kasno za upisati se u teretanu ili na grupne treninge. Bitno je samo da kada kreneš vježbati, ne radiš neke od najčešćih početničkih greški. Zbog njih bi već u startu mogla zamrziti vježbanje, ozlijediti se ili biti nezadovoljna jer ne vidiš nikakve rezultate. Evo koje su to greške u koje najčešće upadamo kada odlučimo krenuti vježbati.

1.Očekujemo da će svaki put netko ići s nama pa onda dobar dio puta preskočimo trening
Zabavnije je vježbati s nekim i osjećat ćemo se ugodnije ako imamo poznato lice kraj nas, ali ne možeš očekivati da će se raspored od frendice uvijek slagati s tvojim i da ćete uvijek moći ići zajedno vježbati. Ako ćeš uvijek čekati da ideš s nekim, nećeš ići redovito već na početku i tako nećeš niti stvoriti naviku niti vidjeti rezultate.

2.Previše se forsiramo
Neki pak odu u drugu krajnost i kada krenu vježbati, ne staju. Opet krivo. Tijelo ti je tek krenulo biti fizički aktivno, ne smiješ ga preforsirati odmah. Malo po malo. Uzimaj si dane odmora između vježbanja i nemoj odmah raditi najteže vježbe.

Anja Blagojević Pomoć za vježbanje kod kuće: Anja Blagojević podijelila vježbe za trbuh koje i ona radi

3.Preskačemo zagrijavanje
Zagrijavanje nije nešto što bi trebala preskakati. Iako možda misliš da je to bezveze i da nema smisla ili da ti ne treba, treba. Pomoći će ti da ti se tijelo zagrije za pravo vježbanje i manje su šanse da ćeš se tijekom vježbanja ozlijediti ili nešto istegnuti.

4.Ne pitamo profesionalce za pomoć već radimo vježbe kako mislimo da se rade
Kada tek kreneš vježbati, očekivano je da nećeš znati pravilno izvesti svaku vježbu. Nemoj raditi kako misliš da je dobro, nego pitaj za pomoć nekoga tko zna. Ako ćeš vježbe raditi krivo, one neće imati efekt na tvoje tijelo kakav bi imale inače i opet, mogla bi se ozlijediti. Nema sramote u traženju pomoći.

5.Postavljamo si nerealne ciljeve
Bilo bi super u mjesec dana izgledati kao top model, ali isto tako, dobre su šanse da to nije izvedivo. Koji god da je tvoj cilj zbog kojeg si krenula vježbati, nemoj očekivati od sebe nešto nemoguće. Treba vremena da bi oblikovala tijelo i da bi izgledalo onako kako si zamislila. To se neće dogoditi u par tjedana.

6.Radimo uvijek iste vježbe
Ovo je dobar put do toga da ti vježbanje brzo dosadi i da odustaneš. Ukoliko uvijek radiš iste vježbe, to je znak da bi ti vjerojatno dobro došla pomoć nekog profesionalca da ti pokaže i druge stvari i da te nauči raditi druge vježbe. Dobro je mijenjati vježbe koje radiš iz treninga u trening.

Vježbanje Osobni trener hollywoodskih zvijezda otkriva tajne kako izgubiti onih par kilograma viška

7.Ne pijemo dovoljno vode
Bitno je unositi tekućinu dok vježbaš, idealno vodu. Uvijek nosi sa sobom bočicu. Ako si dehidrirana bit će ti teže vježbati i brže ćeš se umoriti. Također, ako ne piješ dovoljno vode dok vježbaš, to može dovesti i do toga da te kasnije više bole mišići.

8.Radimo vježbe bez da znamo za što su
Postoji puno različitih vježbi i sprava za vježbanje, a koje ćeš raditi i koristiti ovisi o tome što želiš postići svojim vježbanjem. Koji je tvoj cilj? Koji dio tijela želiš promijeniti i na koji način? Raditi vježbe za trbuh i očekivati da će ti stražnjica početi izgledati bolje nema logike, zar ne? Ovo je samo još jedan razlog da kao početnik ipak zatražiš pomoć nekog profesionalca.

Vježbanje greške u vježbanju rade početnici kada kreneš vježbati što ne raditi neće biti efekta nećeš vidjeti rezultate

Još vijesti