Ginekološka ordinacija

Možda ste se već susrele s neugodnim simptomima tamo dolje, poput upale, intenzivnog svrbeža ili gustog vaginalnog iscjetka.

Vjerujemo da ste zbog svega posjetile ginekologa i on vam je dao dijagnozu i odgovarajuću terapiju kako biste suzbili gljivičnu infekciju.

Vrlo vjerojatno vam je ginekolog objasnio uzrok, ali za sve one cure koje se srećom nisu susrele s tako nečim, evo upozorenja na par stvari koje mnoge od nas rade, a s kojima si samo povećavamo šanse za dobivanje gljivične infekcije.

1. Uživamo u slatkom i to previše

Ako baš obožavate slatko i svjesni ste da pretjerujete, morate znati da se šećer krije još u nekim prehrambenim artiklima za koje to nikad ne biste rekli. Visoka razina šećera u krvi može poremetiti pH ravnotežu u vaginalnom području pa gljivice dobivaju savršeno okruženje za razvoj.

2. Nismo presvukle znojnu odjeću od vježbanja ili mokri kupaći

Ako ne presvučete na vrijeme znojnu ili mokru odjeću, svoju vaginu izlažete vlažnim uvjetima koji su idealni za rast gljivica. Nosite čisto pamučno donje rublje koje dozvoljava koži da diše ili ako se bavite nekom vodenom aktivnošću, vodite računa da na vrijeme presvučete mokri kupaći.

3. Uvlačimo se u previše tijesnu odjeću

Tijesna odjeća nije udobna, a u konačnici nije dobra niti za naše intimno područje, jer tamo dolje stvara tamne i previše vlažne uvjete. Odjeća bi trebala biti prozračna kako bi koža mogla disati.

4. Koristimo agresivne kozmetičke proizvode

Možda ste koristile neke mirisne gelove za tuširanje ili parfumirane sapune, no oni itekako mogu narušiti pH vrijednost rodnice te izazvati iritacije pa posljedično i infekciju.

5. Prakticiramo intimne odnose bez zaštite

Moguće je dobiti gljivičnu infekciju ako ste imali spolni odnos bez zaštite. Prilikom seksualnih aktivnosti do vagine mogu doći neke bakterije koje mogu poremetiti prirodnu ravnotežu bakterija i povećati rizik od razvoja gljivične infekcije.

6. Zaboravile smo na tampon

Ako u one dane koristite tampon, svakako vodite računa da ih redovito mijenjate. Osim gljivičnih infekcija, tamponi koji su predugo ostali u rodnici mogu izazvati i sindrom toksičnog šoka.

Korištenje tampona Nauči iz tuđeg iskustva: Zašto tamponi mogu biti opasni i što je to sindrom toksičnog šoka?

7. Počele smo koristiti neka kontracepcijska sredstva

Stanice u rodnici vrlo su osjetljive na estrogen i druge hormone koji se nalaze u kontracepcijskim sredstvima pa nekad i to može promijeniti pH vrijednost vagine te povećati rizik od dobivanja gljivične infekcije.

 

navike koje uzrokuju gljivičnu infekciju vaginalna gljivična infekcija uzrok vaginalnoj gljivičnoj infekciji što uzrokue gljivice tamo dolje previše šećera preuska odjeća vlažna odjeća kontracepcijska sredstva i gljivična infekcija

Još vijesti