Cure na plaži

Nerijetko je da cure preko ljeta pate od zdravstvenih problema i neugodnosti u intimnoj zoni.

Zbog visokih temperatura, pojačanog znojenja i čestim kupanjima na moru ili u bazenima, možemo primijetiti neobičan iscjedak, peckanje, pa čak razviti kakvu bakterijsku ili gljivičnu infekciju. Svemu je kriva vlaga, koja ima golemi utjecaj na naš vaginalni pH.

Kako prevenirati ljetne infekcije? Kako se spasiti neugodnosti uz samo malo pažnje? Saznajmo u nastavku.

1. Razmislite o donjem rublju

Kao što smo već rekli, znoj i vlaga krivac su za razvoj vaginalnih infekcija. Stoga se preko ljeta radije prebacite na pamučno donje rublje. Zašto pamuk? Iz jednostavnog razloga, zato što za razliku od ostalih umjetnik sintetičkih materijala ne zadržava vlagu i toplinu. Nošenje pamučnog rublja omogućava vagini ventilaciju i disanje.

2. Izbjegavajte preusku odjeću

Možda baš obožavate one uske traperice u kojima vam linija i obline budu savršeno naglašeni. No, kad se temperatura popne na 30, to može uzrokovati puno znojenja i problema na intimnom području. Pokušajte izbjeći nositi preusku i krutu, odnosno nepropusnu odjeću, pogotovo ako ste inače skloni infekcijama tamo dolje. Odaberite radije lagane i prozračne materijale koji dopuštaju cirkulaciju zraka.

3. Oprezno kod uklanjanja stidnih dlačica

Sezona kupaćih kostima obično je vrijeme za savršeno depilirane ili obrijane bikini zone. Ako ste bili na depilaciji, pričekajte barem između 24 do 48 sati prije odlaska na kupanje. Uskakanje npr. u klorirani bazen odmah nakon svježeg brijanja ili depilacije, može dovesti do nadraženih pora na koži pa čak i do infekcije. Dakle, gledajte da se obrijete ili depilirate barem dan prije, jer iritirane pore jednostavno nisu spremne odmah za sunce, klor ili slanu vodu. Uzrokovat će vam žarenje i peckanje.

4. Presvucite kupaći kostim

Ostanak u mokrom kupaćem kostimu koji se onda suši na vama još je jedna od ustaljenih praksa kojom si možemo izazvati nevolje. Naime, bakterije se u mokroj odjeći osjećaju baš super. Ponesite sa sobom na plažu ili na bazene nešto suho u što ćete se moći presvući. Naravno, izbjegnite ponovno oblačenje neopranog kupaćeg kostima. Čak i ako vam izgleda čisto, vjerujte da nije. 

5. Uključite probiotike u prehranu

Vjerojatno ste čuli koliko su probiotici važni za zdravlje crijeva. No jednako su tako važni i za održavanje pH vrijednosti vagine. Oni naime pomažu povećati mliječnu kiselinu i vodikov peroksid, što je obrambeni mehanizam koji je potreban vagini kako bi se borila protiv štetnih bakterija i patogena. Možete ih uzimati putem dodataka prehrani, ali i pomoću određenih namirnica poput jogurta, kefira ili kiselog kupusa.

6. Izbjegnite korištenje previše parfimiranih proizvoda

Agresivni sapuni, gelovi za tuširanje, losioni ili vlažne maramice mogu iritirati osjetljivo intimno područje. Radije koristite blage i neutralne pH proizvode, bez parfema.

7. Posebnu brigu vodite u vrijeme mjesečnice

Slično kao i mokri dio bikinija, tako i tamponi ili ulošci mogu postati pogodno mjesto za razvoj bakterija. Naravno da ih i inače treba redovito mijenjati, a posebice je to tijekom ljetnih mjeseci. Nemojte nikako zaboraviti promijeniti tampon nakon plivanja. 

očuvanje intimnog zdravlja ljeti očuvanje zdravlja vagine ljeti vaginalne ljetne infekcije razvoj infekcija vagine ljeti mokri kupaći kostimi razvoj bakterija vagine

Još vijesti