Smrdljivi pazusi

Kad kažemo da netko ima neugodan tjelesni miris, odmah prvo pomislimo na lošu higijenu, poput neredovitog kupanja, nošenja prljave odjeće i slično.

No, ponekad čudni i neobični mirisi ne moraju biti uopće uzrokovani preskakanjem tuširanja. Krivac su tu i određena medicinska stanja koja su totalno izvan naše kontrole.

Pa ako ste usprkos redovitoj i temeljitoj higijeni primijetili sami ili su vas drugi upozorili da imate neobičan miris ili da zaudarate, možda je vrijeme da porazmislite o tome, a možda čak i porazgovarate s liječnikom o svom stanju i onome što ste primijetili.

U međuvremenu, pogledajte zašto se to odjednom događa da su tjelesni mirisi totalno neugodni i izvan vaše kontrole.

1. Ubitačan zadah ujutro

Redovito održavate dentalnu higijenu pa vam nikako nije jasno zašto vam svako jutro nesnošljivo smrdi iz usta. Možda je to samo pokazatelj da imate apneju, poremećaj koji uzrokuje povremeno zaustavljanje disanja dok spavate. Apneja dovodi do pretjeranog hrkanja, što znači da dišete na usta čitave noći pa vam se zbog toga usta suše, a bakterije razmnožavaju. Zbog toga vaš zadah ima miris pokvarenih jaja.

2. Voćni zadah

Možda vam zadah miriši po kiselini ili po acetonu. Potencijalan uzrok može biti neregulirani šećer, odnosno dijabetes. Visoke razine glukoze u krvi mogu promijeniti tjelesni miris. Zapravo, tijelu se događa dijabetička ketoacidoza. Tijelo nema dovoljno inzulina za pretvaranje glukoze u energiju. Umjesto toga, tijelo sagorijeva mast za energiju, uzrokujući nakupljanje ketona.

3. Stanja štitnjače

Štitnjača je toliko mala, a s druge strane toliko važna žlijezda koja regulira mnoge tjelesne funkcije, uključivši i naše znojenje. Osobe koje imaju hipertireozu ili problem s pretjerano aktivnom štitnjačom, mogu se prekomjerno znojiti same od sebe, čak i ako se ne naprežu.

4. Hiperhidroza

Osobe koje pate od hoperhidroze imaju pretjerano aktivne žlijezde lojnice, što na kraju dovodi do pretjeranog znojenja. Znoj sam po sebi nema miris, ali kad dođe u kontakt s određenim vrstama bakterija na koži, tek onda dolazi do neugodnog mirisa.

5. Divljanje hormona

Hormonske fluktuacije također mogu uzrokovati prekomjerno znojenje kao i tjelesni miris.

Hailey Bieber Alternativa dezodoransima: Sastojci iz kuhinje zbog kojih će pazusi biti svježi i mirisni

6. Kožne infekcije

I infekcije kože mogu uzrokovati vrlo neugodan miris, zbog prekomjernog razmnožavanja bakterija i gljivica. Jedna od takvih može biti atletsko stopalo, gljivična injekcija stopala koja je zarazna i dovodi do jakog svrbeža i ljuštenja kože stopala.

7. Bolesti bubrega i jetre

Ponekad neugodni tjelesni mirisi mogu nagovijestiti da nešto ne valja s bubrezima ili jetrom. Kad ovi organi ne rade kako spada, u tijelu se mogu nakupljati toksini, stvarajući tjelesne mirise slične izbjeljivaču.

8. Urin koji ima intenzivan miris

Ako ste primijetili kako vaša mokraća odjednom zaudara, možda vas muči infekcija mokraćnog sustava. Kada bakterije, poput omražene E. coli, uđu u mokraćni trakt, razmnože se i uzrokuju infekciju. Neugodan miris amonijaka jedan je od pokazatelja prisutnosti bijelih krvnih zrnaca u urinu. Infekcijama su više sklone cure, nego dečki. Pa ako ste primijetile tu neobičnu pojavu, javite se liječniku kako bi se obavila laboratorijska analiza urina.

 

 

neugodni tjelesni mirisi zadah i zdravstveni problemi miris acetona toksini i znoj tjelesni miris i bolesti zaudaranje i bolesti

Još vijesti