naočale ili kontaktne leće

Možda ste u posljednje vrijeme postali svjesni toga kako se vaš vid pogoršao, a možda ste došli i od oftalmologa s nekom dioptrijom.

Sada ste u nedoumici – što odabrati? Kontaktne leće ili naočale? Ne postoji bolje ili lošije rješenje, jer za svakoga vrijedi drugačije. Možda vam je i sam oftalmolog ili optičar sugerirao što odaberete.

Ipak, vaša konačna odluka što je bolje i isplativije ovisi o budžetu kojim raspolažete, ali i o životnom stilu i navikama. Kako bismo vam olakšali, navest ćemo vam prednosti i mane obje opcije, a na vama je da odlučite za sebe.

Naočale

Prednosti

1. Lako se nose, čiste i održavaju

S naočalama je jednostavnije. Samo ih stavite na nos kad ih trebate i opet ih skinete u sekundi, ne morate „kopati“ po očnoj jabučici kao kod leća. Pogotovo će biti bolja opcija za one koji inače pate od suhih i osjetljivih očiju. Za održavanje vam treba sredstvo za čišćenje i krpica od mikrovlakana te zaštitna futrola kada ih ne nosite.

2. Ne trebate ih često mijenjati

Svakako su isplativa investicija, jer uz dobro održavanje, stvarno mogu potrajati godinama, za razliku od leća koje imaju svoj rok trajanja.

3. Okvirom možete izraziti svoj stil

Odabir okvira može biti odraz vaše osobnosti i modnog izričaja. Uz različite stilove koji se nude na tržištu, nije čudo što neki ljudi imaju i više okvira koje kombiniraju ovisno o outfitima i tome kako se osjećaju taj dan.

Mane

1. Ne pokrivaju vam cijelo vidno polje

Iako su naočale vrlo blizu vaših očiju, one ne pokrivaju vaše kompletno vidno polje pa mogu smanjiti kvalitetu perifernog vida.

2. Mogu vam biti bolne za nošenje ili estetski neprihvatljive

Naočale leže na hrptu nosa, zataknute za uši i nekim ljudima taj pritisak može biti neugodan ili iritantan. Činjenica je da ćete s njima malo drugačije izgledati i možda vam se ne sviđa ta ideja da s naočalama mijenjate estetiku lica. Ponekad i naočale mogu promijeniti izgled vaših očiju, posebno ako imate jaku dioptriju, gdje s naočalama možete izgledati kao da imate povećane ili umanjene oči.

3. Mogu se zamagliti u najneugodnijem trenutku, a nisu imune na uništavanje

Mogu se zamagliti kod razlika u temperaturi ili biti nezgodne u kišnim danima ili jesenskim mjesecima kad padaju jake magle. Isto tako, ako se bavite nekim sportom i živite aktivnijim načinom života, riskirate da ih oštetite. Svakako je skuplje ako ste uništili ili izgubili naočale (pogotovo ako su u pitanju kakve dizajnerske), nego primjerice ako vam se isto dogodi s lećama.

Kontaktne leće

Prednosti

1. Imate prirodnije vidno polje

Budući da se nalaze na vašoj očnoj jabučici, imat ćete potpuno pokriveno vidno polje. Isto tako, na leće neće utjecati vremenski uvjeti i neće se zamagliti kod temperaturnih razlika, kao što je to slučaj s naočalama.

2. Možete ih nositi uvijek i svugdje

Dok bi vam naočale mogle odletjeti s lica, s kontaktnim lećama se to neće dogoditi. Možete trčati, plesati, biti negdje u gužvi bez straha da će vas netko gurnuti i baviti se bez problema sa bilo kojim sportom. Kontaktne leće ostat će uvijek na mjestu.

3. Ne mijenjaju vam izgled, a gubitak ili zamjena nisu tako skupi

Kontaktne leće, za razliku od naočala ne mogu trajati godinama. No, zamjena leća ili ako vam se dogodi gubitak istih, neće toliko opteretiti vaš novčanik kao kupnja naočala.

Nedostaci

1. Zahtijevaju disciplinu

Kontaktne leće treba čistiti prije i nakon nošenja te ih noću čuvati u otopini. Naime, neispravno korištenje može itekako dovesti do zdravstvenih problema s očima. Leće dolaze s itekako više posebnih uputstva za upotrebu. Ako ne poštujete pravila, možete si uzrokovati iritacije pa čak i infekcije oka.

2. Zahtijevaju vrijeme prilagodbe

Isprva će vam stavljanje i vađenje kontaktnih leća biti izazovno, jer ipak dodirujete očnu jabučicu. Potrebno vam je vremena da usvojite pravilnu tehniku.

naočale ili kontaktne leće što odabrati naočale ili leće prednosti i nedostaci naočala prednosti i nedostaci kontaktnih leća naočale vs kontaktne leće

Još vijesti