Prehrana

Preko zimskog perioda svi mi dobijemo koji kilogram više (čast izuzecima).

I bez obzira što je vani hladno i što nam se ljeto i uskakanje u laganiju robu čine još dalekima, malo-pomalo nas i fitnes instruktori koje pratimo po društvenim mrežama podsjećaju da bismo već sad trebali lagano krenuti, jer se do rezultata ne dolazi preko noći.

I kako bismo skinuli koji kilogram više, svi mi posežemo za nekim savjetima za mršavljenje koji su se toliko ukorijenili da ih svi prihvaćamo bez razmišljanja, a koji dugoročno zapravo i nemaju nekog efekta.

Donosimo vam par takvih mitova.

1. Ugljikohidrate valja izbaciti

Za zdrav organizam bitno je imati uravnoteženu prehranu. Zašto biste stoga ugljikohidrate u potpunosti izbacivali sa svoga menija? Unesite ugljikohidrate odabirom kvalitetnih namirnica poput integralnih žitarica, smeđe riže, batata ili cikle. Naravno da nisu dobri oni ugljikohidrati koje ste dobili od prekomjernog uživanja u pekarskim proizvodima.

2. Dok čovjek vježba, ne mora paziti što jede

Bili ste u teretani sat vremena i baš se pošteno izmorili. I sad smatrate da se bez grižnje savjesti možete nagraditi pizzom, hamburgerom, čokoladom ili sladoledom. Uzalud vam onda treninzi, ako baš nimalo pažnje ne obratite na ono što ćete pojesti i to će vam potvrditi svaki nutricionist ili trener. Do oblikovanog tijela, ali i zdravog organizam možemo doći samo uz pravilnu prehranu.

3. Gladovanje je neophodno za mršavljenje

Od gladovanja vam samo može biti slabo. Prenizak unos kalorija povećava rizik od poteškoća u normalnom funkcioniranju organizma i manjka važnih nutrijenata. Dakle, gladovanjem ćete se samo iscrpiti, a radikalne dijete završavaju brzim vraćanjem na izgubljenu težinu.

4. Samo „light“ proizvodi za one koji su na dijeti

Dok smo na dijeti, posežemo tako s polica trgovina za onim proizvodima na kojima piše „light“, „low fat“ ili „sugar free“. Tako jedemo light jogurt, pijemo light piće i generalno smo zainteresirani za sve ono sa smanjenim udjelom masti ili šećera. No, to je samo jedan od trikova prehrambene industrije na koje nutricionisti odavno upozoravaju. Često ono što na sebi nosi etiketu „light“, ima udio drugih aditiva koji generalno rade veću štetu našem organizmu, nego da smo posegnuli za običnim proizvodom koji na sebi nema tu oznaku.

5. Kilogrami se mogu izgubiti konzumiranjem dodataka prehrani

Iako se na tržištu reklamiraju svakakve čarobne tablete i prahovi za mršavljenje, istina je samo jedna. Ne možete očekivati čudo, ako ne poradite na svojoj prehrani, koja mora biti redovita, zdrava i uravnotežena. Isto tako morate se pokrenuti i umjesto da sjedite pred ekranom, počnite se baviti tjelovježbom, bilo odlaskom u teretanu, odlaskom na neke grupne treninge ili vježbanjem kod kuće uz kakav YouTube kanal.

 

mitovi o mršavljenju

Još vijesti