Proširene pore

Možda vam se čini da ih ljudi sa savršeno glatkim tenom nemaju, ali pore ima svatko od nas. Kroz pore koža diše, izlučuje štetne tvari, sebum i sve su to normalni procesi

No, što ako lojne žlijezde proizvode previše masnoće koji se miješaju s mrtvim stanicama kože, zbog kojih nastaju začepljenja? Onda takvi miteseri, komedoni ili prištići koje smo istiskivali za sobom ostavljaju proširene pore za koje vam se nekad čini kao da su vidljive iz Mjeseca. Pogotovo mogu biti uočljive u trenutku nanošenja pudera kad sve one rupice na licu postanu još vidljivije.

 

 

Vrlo vjerojatno ste se pitali što napraviti da vaše proširene pore nestanu?

Za početak, pore nikad ne mogu u potpunosti nestati, ali mogu biti smanjene ako ste manje usmjereni na prikrivanje istih, a više na održavanje zdrave kože. Temeljitim i odgovarajućom skincare rutinom možete doći do željenih rezultata.

1. Prestanite se gledati pod povećalom

Zasigurno i vi imate ogledalo koje vas malo poveća, kako biste lijepo mogle nanijeti šminku. No, s takvim ogledalom vaše pore u ogledalu vidite većima nego što jesu. Morate biti svjesni da tako kao što vi vidite pore, ne vidi ih nitko oko vas. Možda nanosite slojeve pudera u nadi da ćete ih sakriti. No, nitko neće uzeti povećalo i gledati vaše lice pod njim. Za početak, opustite se. Ničija koža nije glatka onako kao na društvenim mrežama. Svaka koža ima određenu teksturu.

2. Ne preskačite čišćenje lica

Koliko ste puta navečer preskočile čišćenje lica ili se vratile s noćnog izlaska i zaspale s full makeup-om? Možda se ne šminkate pa mislite da vas se ovo ne tiče, ali čišćenjem kože lica uklanjamo prljavštine i ulja iz pora. Pronađite nježno sredstvo za čišćenje i operite lice ujutro i navečer.

3. Izbjegavajte komedogene proizvode

Bilo da govorimo o skincare, bilo o makeup proizvodima – nemojte koristiti one koji u sebi imaju sastojke, a koji se klasificiraju kao komedogeni, odnosno tzv. „začepljivači pora“. Npr. kokosovo ulje, shea maslac, kakao, arganovo ulje, ulje jojobe ili ruže spadaju u komedogene sastojke. Izbjegavajte teške masne kreme (njih radije prepustite osobama sa suhom kožom), izbjegavajte pudere koji su na bazi ulja, jer će vam na licu napraviti više štete nego koristi.

4. Parenje lica

Ako nemate mogućnost otići u saunu, možete jednostavno zagrijati vodu kod kuće, prebaciti preko glave ručnik i pustiti toplinu vodene pare da odradi svoje. Ovim se postupkom pore otvaraju i čiste. Nakon parenja možete koristiti i nježan piling kako bi se dodatno uklonio gornji sloj mrtvih stanica.

5. Koristite maske za lice

Na tržištu se nude različite vrste maski pomoću kojih možete ukloniti višak sebuma. Riječ je o maskama s glinom ili s crnim ugljenom koji djeluju antibakterijski i zatežu pore.

6. Razmislite o glikolnoj kiselini

Glikolna kiselina u skincare proizvodima eliminira mrtve stanice kože. Ima eksfolijacijski učinak pa pročišćava začepljene pore i mitesere koji su glavni neprijatelji vaših proširenih pora. No budite oprezni s njom i prije nego je koristite na cijeloj licu, testirajte je samo na manjoj površini kože. Nekim ljudima je glikolna kiselina previše agresivna i uzrokuje iritacije. Ako vam pak ne smeta, ne zaboravite preko dana kožu zaštititi s SPF-om, jer će vam koža biti osjetljivija.

7. Možete probati i s retinolom

Ako vam ne odgovara glikolna kiselina, možete pokušati s kremama ili serumima koji sadrže retinol. No nikada, ali baš nikada nemojte kombinirati skupa glikolnu kiselinu i retinol, jer ova dva sastojka skupa čine agresivnu kombinaciju koja mogu uzrokovati iritacije i crvenilo.

8. Prepustite se u ruke stručnjaka

Imate li problema s kožom, uvijek možete otići dermatologu i tražiti stručan savjet. Ako ste pak preko interneta ili preko poznanika saznali za provjerene tretmane, možete pokušati i s tim. Na tržištu se nudi svašta, od lasera za smanjenje pora, radiovalova ili frakcijske plazme. Samo što takvi tretmani nisu baš svima cjenovno pristupačni.

 

kako smanjiti proširene pore što učiniti s proširenim porama savjeti za smanjivanje pora problem proširenih pora začepljene i proširene pore

Još vijesti