Šminkanje

Kad bismo zavirile u naše kozmetičke torbice, vrlo vjerojatno bi velika većina nas pronašla barem jedan kozmetički ili make up proizvod kojem je istekao rok valjanosti.

Dogodi se da kupimo nešto što nam se baš i ne sviđa ili što nemamo prilike nositi tako često pa nismo ni svjesne da je tom nečem istekao rok valjanosti. Puno pak nas cura ima problema s kupovanjem i gomilanjem šminke koja nam realno nije bila niti potrebna pa sad doma stoji.

Iako je nekako prošireno vjerovanje da nema pretjeranih rizika od korištenja šminke kojoj je istekao rok valjanosti, bilo bi dobro da ipak budete malo opreznije. Nikad ne znate jesu li se tu stvorile bakterije koje će vam uzrokovati prištiće ili kakve druge iritacije na koži. Postoji mogućnost da se i protekom vremena u takvoj kozmetici razvila plijesan, zbog izloženosti vlazi. A nitko ne želi plijesan na svojoj faci.

Ako ne biste pojele jogurt ili bombone s istekom roka valjanosti, tako ne biste smjele olako shvaćati niti staru šminku koju nanosite na najveći organ - kožu. 

Budući da ponekad ne znamo prepoznati kojim je proizvodima istekao, a kojima nije istekao rok valjanosti, evo par smjernica po kojima ćete prepoznati da je tom proizvodu u vašoj kozmetičkoj torbici odzvonilo i da bi ga trebalo baciti.

  • Potražite na proizvodu ikonicu koja izgleda poput otvorene posudice za kremu. Tamo ćete naći neku brojku, a ona označuje broj mjeseci u kojima je proizvod siguran za upotrebu otkako je otvoren.
  • Puder može promijeniti svoju prvobitnu boju i oksidirati. Moguće da će vam biti prenarančast u odnosu na ton vaše kože. Ukoliko se ljušti, gruda ili je osušen – to je to, odzvonilo mu je.

  • Maskare se osuše i mogu imati neugodan miris. Nemojte pokušavati spasiti stvar močenjem četkice ispod vode, jer tako bi se u tubi mogle početi razvijati bakterije, a to nikako ne želite u blizini svojih očiju. Svakako vodite računa o svim onim proizvodima koje stavljate u blizini očiju, jer sluznica oka je generalno osjetljiva
  • Tekstura ruža za usne nakon isteka roka valjanosti neće biti kao prije, a primijetit ćete i neugodan miris. Balzami za usne nisu nešto što biste trebale čuvati dulje od 12 mjeseci, jer takvi proizvodi dodiruju usta pa se vrlo brzo natalože bakterije.

  • Ako primjetite da je tekućina u bočici parfema promijenila boju ili vidite neka čudna taloženja, žao nam je, ali takav parfem se pokvario.
  • Ako ste pak makeup proizvode držale iznad kupaonskog umivaonika ili općenito negdje u blizini tuša ili kade, gdje su bili izloženi pari, a znate da su kupljeni doslovce pred 100 godina, također ih radije bacite. Naime na takvim vlažnim mjestima, bespogovorno dolazi do razvoja plijesni i bakterija.

makeup proizvodi s istekom roka valjanosti jeli siguran makeup s istekom roka

Još vijesti