Scena iz filma Barbie

Čast izuzecima, ali dobar dio nas najmanje pažnje posvećuje stopalima. Uz skincare lica, savladavanje tehnika šminkanja, tko još stigne misliti i o njima. No, baš stopala najčešće stradaju. Nakon stajanja, hodanja, nošenja svakakve neudobne obuće, pete nerijetko postanu naočigled zadebljane i tvrde.

Ponekad možda nemamo vremena ili novaca za odlaske u salon pa je izvođenje pedikure kod kuće najbolje rješenje. Ako nemate nikakve bolesti niti problema sa stopalima koja bi zahtijevala poseban medicinski tretman, možete se upustiti u taj poduhvat samostalno. Pa kako napraviti dobru pedikuru kod kuće?

1. Nabavite potreban alat

Trebat će vam neki lavor za namakanje nogu, ručnik, sol za kupanje ili eterično ulje, zatim grickalica, rašpa za pete, rašpicu za nokte, hidratantna kremu, vata, aceton i lak za nokte.

2. Uklonite stari lak

Prije nego krenete sa bilo čim, acetonom prebrišite stari lak sa noktiju. Ako nemate nalakirane nokte, onda zanemarite ovaj korak.

3. Namočite stopala

Napunite lavor toplom vodom i dodajte sol za kupanje. Ako nemate sol za kupanje, jednako će biti dobri kakav gel za tuširanje sa zrncima pilinga ili eterična ulja poput lješnjaka, lavande ili čajevca. Uživajte u toploj kupki barem 15-ak minuta, a ako vam se voda ohladi, u međuvremenu nalijte još tople.

4. Obračun s tvrdim petama

Stopala dobro obrišite i osušite, a onda može krenuti možete upotrijebiti svoju rašpicu za pete, kamen plovućac ili električnu rašpu, ovisno o tome s čime već raspolažete u svojoj kupaonici. Za obračun s tvrdim petama na tržištu se nude i eksfolijacijske čarape, koje obujete i ostavite da djeluju nekoliko minuta. No, mi bismo vam njih ipak preporučili za zimski period. Naime, nakon eksfolijacijskih čarapi, stopala se mogu guliti danima kasnije pa bi vam mogli biti nezgodno da preko ljeta prolazite kroz taj proces ljuštenja stare kože, ako namjeravate nositi natikače i sandale. Ne izgleda baš lijepo. Stoga se radije držite rašpica i nemojte biti pregrubi sami prema sebi.

5. Oblikovanje noktiju

Grickalicom odrežite nokte na željenu duljinu, rašpicom oblikujte željeni oblik i uklonite višak kožice oko noktiju.

6. Isperite i hidratizirajte

Od rašpanja i rezanja, na stopalima je ostalo zasigurno hrpa mrtve kože. Stoga još jednom operite stopala, osušite i nakon toga nanesite hidratantnu kremu po želji. U drogerijama ima posebnih krema baš za njegu stopala, no poslužit će i bilo koja druga bogata hidratantna krema. Za maksimalni učinak, obujte čarape, kako bi se noga zagrijala i kako bi sastojci prodrli što dublje u kožu. Zato možda nije niti loše da tretman izvodite navečer. Navučete čarape preko namazanih stopala, prespavate noć i ujutro će vam koža biti mekana i nahranjena.

7. Slijedi lakiranje noktiju

Ovo je posljednji korak, koji možete, ali i ne morate napraviti. Sve ovisi o vašim preferencijama. Ako vam je nespretno lakirati nokte na nogama, koristite vatu koju ćete staviti između svakog prsta zasebno i tako napravite sami svoj separator. Vjerujemo da će lakiranje noktiju biti jednostavnije i preciznije.

 

 

pedikura kod kuće rašpica za stopala eksfolijacijske čarape tvrde pete

Još vijesti